Index Vakbarát Hírportál

Lecsavarják a fűtést a BME-n

2022. október 20., csütörtök 06:55

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több intézkedésről, korlátozásról is döntött az energiatakarékosság jegyében.

Az Index is beszámolt róla, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem augusztus végén a környezetbarát és energiatakarékos működés érdekében közös felhívást tett közzé. A fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium energiamegtakarítási intézkedési terv készítésére kötelezte az egyetemet.

„Az energiatakarékosság közös felelősségünk, az energiatudatos magatartás mindannyiunk ügye. Az energiaellátási válsághelyzet kezelésében számítunk minden egyetemi polgár közreműködésére” – állt a BME akkor kiadott közleményében.

Az egyetem vezetősége az energiafelhasználás csökkentése érdekében javaslatokat, ötleteket várt, kedden pedig ismertette a meghozott intézkedéseket a beérkező észrevételeket figyelembe véve.

A rektori-kancellári közös utasításra bevezetett energiatakarékossági rendelkezések hatályba lépésének napja október 18-a. A legfőbb döntések, korlátozások a következők:

A BME-n bevezetett energiatakarékossági intézkedések 2023. április 15-ig érvényesek.

Több magyar egyetem is spórol

Korábban írtunk arról is, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ugyancsak takarékosságra törekszik az energiaválság miatt, valamint a drasztikus közüzemi költségnövekedés mérséklésére.

Több más hazai felsőoktatási intézmény is arra kényszerült az elszabaduló energiaárak miatt, hogy korlátozza bizonyos szolgáltatásait, ilyen lépésekre szánta el magát a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem is.

(Borítókép: Róka László / MTI)

Rovatok