Index Vakbarát Hírportál

Bezárt épületek, letekert fűtés, kikapcsolt meleg víz

2022. október 21., péntek 16:16

A felsőoktatási intézményeket sem kíméli az energiaválság, cikkünkben öt egyetem energiatakarékossági intézkedéseit mutatjuk be.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hallgatói Önkormányzata Facebookon tette közzé, hogy takarékossági okokból hogyan változik az egyetemi élet a téli időszakban. A Diószegi Úti Kollégium és a ZMLEC kivételével december 17. és február 11. között bezárják a kollégiumokat. Az egyetemi épületek – a Szárnyépület kivételével – december 19. és január 9. között lesznek zárva. Az egyetemi épületeket – kivéve a Ludovika Aréna uszodai létesítményét és az egészségügyi ellátást biztosító helyiségeket – 18 Celsius-fokos hőmérsékletre lehet felfűteni. Az uszoda december 19. és január 31. között zárva lesz.

A rektori utasításban többek között az alábbiak is szerepelnek:

Oktatási kérdésekről is döntött az NKE vezetése: ahol a tanterv lehetővé teszi, preferálni kell a hallgatók teljesítményének évközi értékelését, a jegymegajánlást. Alkalmazni kell a távolléti vizsgáztatást lehetővé tévő rendelkezéseket is, szükség esetén a tavaszi félév távolléti oktatással indul.

Letekert fűtés

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektori-kancellári közös utasításában olvashatunk az energiatakarékossági intézkedések első üteméről.

Az Egyetem Bogdánfy úti Sporttelepén a strandröplabda és a teniszpálya téliesítéséhez szükséges sátrak nem kerülnek felállításra, ugyanakkor a Sportközpont és a szabadtéri sportlétesítmények továbbra is működnek. A Balatonlellei Ifjúsági Tábort és a gödi Mérőtelepet téliesítik, ezeket a fűtési időszakban bezárják.

Kézmosás csak hideg vízzel

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az alábbi intézkedésekkel próbálják 25 százalékkal csökkenteni a földgáz-, távhő- és villamosenergia-fogyasztást:

Az egyetem Szentkirályi utca 26. szám alatti épülete 2022. október 16-tól 2023. április 15-ig zárva van, a Mikszáth Kálmán téri, valamint az esztergomi Majer István úti telephelyek december 19. és február 27. között lesznek zárva. Az egyetem december 19. és január 9. között nem nyit ki. Döntöttek az őszi és a tavaszi szünet törléséről is.

Az intézkedések kihirdetése mellett az egyetem létrehozott egy külön e-mail-címet, ahová az energiamegtakarítási javaslatokat és észrevételeket várják.

A használaton kívüli termekben még hidegebb lesz

A Budapesti Gazdasági Egyetem energiamegtakarítási intézkedéseinek főbb pontjairól a hallgatói önkormányzat számolt be:

Derékmelegítő plédek a dolgozóknak

„Dolgozói körlevélben tájékoztatta a Debreceni Egyetem oktatóit, kutatóit és dolgozóit az intézmény kancellárja az energiafogyasztás mérséklését célzó beavatkozási lehetőségekről. Az intézkedések október 1-jétől a tanulmányi időszak végéig, december 9-ig hatályosak, és nem korlátozzák az oktatási, illetve vizsgáztatási tevékenységet” – olvasható az egyetem közleményében, amelyben úgy fogalmaztak:

október elsejétől az egyetemi használatú épületekben soha nem látott mértékben megemelkedik egyes energiaforrások költsége. Mind a gázfogyasztás, mind a távhőfelhasználás sokszoros áron vehető igénybe, ami jelentős kihatással lesz mindennapjainkra, ezért kéri az intézmény az egyetemi polgárok együttműködését és megértését az energetikai intézkedések betartásával kapcsolatban.

Rendkívül fontosnak nevezték, hogy minden erejükkel keressék az észszerűsítési és megtakarítási lehetőségeket, mert „a költségnövekedés nagysága az egyetem likviditását meghatározóan befolyásolja, miközben közösen szeretnénk biztonságban tudni hónapról hónapra a bérek kifizetésének fedezetét”. A Debreceni Egyetem a tanulmányi időszak végéig, december 9-ig hőmérséklet-csökkentéssel és egyéb takarékossági intézkedésekkel él, de nem korlátozza az oktatási és vizsgáztatási tevékenységet.

A csökkentett hőmérsékletű épületekben ülőmunkát végzők számára az egyetem munkavédelmi eszközként derékmelegítő plédeket rendelt, és azt kérik, hogy mindenki az új helyzetnek megfelelő öltözetet viseljen.

(Bortókép: Az egyik tanterem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusa új oktatóépületében a VIII. kerület Üllői út 82.-ben. Fotó: Róka László MTVA / Bizományosi / MTI)

Rovatok