Index Vakbarát Hírportál

Nem hagyja annyiban menesztését a brüsszeli magyar diplomata

2022. október 21., péntek 15:09

Minden rendelkezésére álló jogi eszközzel meg fogja támadni Baranyai Gábor energiaügyekért felelős brüsszeli magyar diplomata a menesztéséről szóló döntést. Az Európai Unióhoz rendelt magyar diplomácia második legmagasabb rangú volt vezetője felmentését méltánytalannak és jogellenesnek minősítette.

Méltánytalannak, jogellenesnek és indokolatlan eljárásnak tartja menesztését Baranyai Gábor energiaügyekért felelős brüsszeli magyar diplomata, aki állítása szerint minden rendelkezésére álló jogi eszközzel meg fogja támadni a döntést. Ezt a 444.hu-nak adott válaszában fejtette ki.

Baranyai Gábort még csütörtök este menesztették tisztségéből, péntekre pedig már meg is szűnt a megbízatása. A portál információi szerint a 2020 óta Brüsszelben dolgozó Baranyait már több mint egy hete próbálták rávenni a távozásra.

Az eredeti elképzelések szerint a diplomata közös megegyezéssel távozott volna tisztségéből, ám ő ezt nem fogadta el, amiről több kollégájának is beszámolt.

Túlzott kötődés állhat a háttérben?

A 444 arról is ír, hogy Baranyai Gábor szakmai munkáját nem érte kritika korábban, a Brüsszelben dolgozó magyarok ezért úgy vélték, azért akarja rávenni a kormányzat őt a távozásra, mert túlzottan kötődött ahhoz a Stelbaczky Tiborhoz, aki még 2020-ban vette át a brüsszeli magyar követség vezetését Coreper II. nagykövetként.

Ez a pozíció jelenti az első számú posztot a tagállamok nagykövetségein, mögöttük a Coreper I. áll. Stelbaczky Tibor végül júniusban lemondott tisztségéről. Egyes információk szerint Stelbaczky Tibor részben politikai okokból távozott, mert a portál szerint túlzónak érezte a kormány konfrontatív uniós politikáját.

A 444 cikkében úgy tudja, Baranyai Gábor utódja Molnár Katalin lesz, aki a brüsszeli magyar követség jogi szolgálatát vezette akkor, amikor Várhelyi Olivér jelenlegi uniós biztos volt a Coreper II., azaz a képviselet vezetője. 

(Borítókép: Nicolas Economou / NurPhoto via Getty Images)

Rovatok