Index Vakbarát Hírportál

Kirúgott kölcseys tanár: Tanítani fogok az én iskolámban, amikor ezt a bíróság kimondja

2022. október 21., péntek 20:14

Törley Katalin franciatanár egyike volt azoknak a pedagógusoknak, akiket szeptember végén rendkívüli felmondással elbocsátottak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. A Tanítanék Mozgalomban is részt vevő tanárnő egy reggeli műsorban nemrég elárulta, mik a tapasztalatai az utóbbi időszak tiltakozásairól.

Még szeptember végén bocsátották el a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból Törley Katalin franciatanárt, akinek több kollégájával együtt a pedagógusok polgári engedetlenségében való részvétel miatt kellett távoznia az intézményből.

A Tanítanék Mozgalom munkájában is részt vevő pedagógust 23 év után bocsátották el az iskolából, rendkívüli felmondással. Törley Katalin egy interjúban nemrég arról beszélt, hogy a tiltakozó diákok, pedagógusok és szülők összefogása annyit már elért, hogy nem folytatódtak az elbocsátások.

Szerinte a kormány azóta pénzügyi ígérgetésbe kezdett, azonban ennél jóval több kell. Azt is megjegyezte, hogy már hat éve dolgozik a Tanítanék Mozgalomban, a mostanihoz hasonló összefogást azonban még nem tapasztalt, és nem is érezte korábban ilyen erősnek a társadalom támogatását sem.

Az elbocsátott kölcseys tanárok közül többen is jelezték, hogy elbocsátásuk miatt bírósághoz fordulnak, Törley Katalin is ezzel foglalkozik jelenleg, ügyét a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédeivel igyekszik bíróságra vinni.

Az RTL reggeli műsorában az is elhangzott, hogy az eljárás akár két évig is eltarthat, mire eljuthatnak az elsőfokú ítéletig, tekintettel arra, hogy hasonló eset korábban még nem volt a magyar bírósági gyakorlatban. Amennyiben ott nem nyernek, az Európai Bírósághoz fordulnak majd.

Tanítani fogok az én iskolámban, amikor ezt a bíróság kimondja

– jelentette ki Törley Katalin.

Újabb tüntetéseket szerveznek

Legutóbb október 14-én tartottak országos szintű sztrájkot a pedagógusok, a fővárosban és vidéken is több helyszínen voltak demonstrációk, élőláncok.

Délután 5 órára tüntetést szerveztek a Hősök terére a Diákok a tanárokért csoport képviselői más diákszervezetekkel, a menet az Andrássy úton haladva, a Belügyminisztérium épülete mellett elhaladva a Magyar Tudományos Akadémia székházáig ment, ahol több beszéd is elhangzott.

A szervezők ekkor bejelentették az Egységes Diákfront (EDF) megalakulását, valamint az is elhangzott, hogy október 23-ára, az 1956-os forradalom napjára újabb tüntetést szerveznek, október 27-én pedig ismét országos sztrájknap lesz. 

(Borítókép: Törley Katalin. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok