Index Vakbarát Hírportál

Sötétség, köd és eső vár ránk

2022. október 22., szombat 15:47

Szombat délután és este egyre többfelé számíthatunk esőre, 14 és 24 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet. Vasárnap hajnalban sűrű köd képződik, amely több helyen tartósan is megmaradhat. Délután viszont kisüt a nap, kisebb záporok délen, délnyugaton fordulhatnak elő.

Szombat délután és este egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor. Élénk, helyenként erős lesz a délnyugati, majd a nyugati-északnyugati szél – derült ki az Időkép előrejelzéséből.

A csúcshőmérséklet 14 és 24 Celsius-fok között alakul, a déli tájakon lesz a legmelegebb. Éjjel nyugat felől csökken a frontális felhőzet.

Ködös reggelre ébredhetünk

Vasárnap hajnalra mérséklődik a légmozgás. Ennek hatására a talaj közelében megreked a nedvesség, hajnaltól egyre nagyobb területen képződik sűrű köd. 

Egyes helyeken akár 50-100 méter alá is csökkenhet a látótávolság.

Ha útnak indulunk, érdemes nagyon óvatosan, körültekintően vezetni.

A köd és az annak megemelkedéséből kialakuló rétegfelhőzet délelőtt fokozatosan zsugorodik, az ország nagy részén a déli órákra fel is oszlik, így a legtöbb helyen délután már sok napsütés várható, 20-21 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet. Kisebb záporok csak délen, délnyugaton fordulhatnak elő. A Dunántúlon megélénkülhet a délies szél.

Előfordulhatak viszont olyan tájak, ahol akár tartósan is megmaradhat a köd és a rétegfelhőzet, így a hőmérséklet is alacsonyabban, 15 Celsius-fok körül tetőzhet.

Hétfő reggelre újra sokfelé párássá válik a levegő, elsősorban északon, északnyugaton képződhet nagyobb területen köd.

(Borítókép: Czerkl Gábor / Index)

Rovatok