Index Vakbarát Hírportál

Elhatárolódott iskolája a tanártüntetésen felszólaló Pankotai Lilitől

2022. október 24., hétfő 13:33

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatója nyilvános közleményben határolódott el a vasárnapi tüntetésen felszólaló Pankotai Lilitől.

Pankotai Lili, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának végzős diákja is színpadra lépett, ahol slam poetryt adott elő. Jövő című szerzeményében az oktatás problémáit vette sorra és egyben a kormányzatot is bírálta – leginkább trágár szavakkal. A pécsi diák előadását hangosan megtapsolták a jelenlévők, többen viszont – főleg a kormányoldalról – élesen kritizálták a trágár beszéd miatt.

Mandiner szerint a diák nem először nyúlt a trágárkodás eszközéhez. Vasárnapi szereplése után a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának igazgatója a Facebookon határolódott el az intézmény diákjától.

Intézményünk nevében kijelentem, hogy tiszteletben tartjuk a szabad véleménynyilvánítás jogát, ellenben elhatárolódunk tanulónk, Pankotai Lili 2022. október 23-i nyilvános felszólalásától. Messzemenően elutasítjuk annak minden, a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját

– írta Nyisztor Zsolt igazgató.

Hatalmas tömeg tüntetett a tanárokért

Október 23-án, vasárnap délután tanártüntetést tartottak. A tömeg a Kálvin térről indult, és egészen a Műegyetemig meneteltek az emberek, ahol többen is elmondták a véleményüket az ott felállított színpadon. Többek között felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester is, de Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyékminiszterelnöke is a tüntetőkkel tartott, aki szerint több tízezren álltak ki a szabad oktatásért.

Pankotai Lili pedig slam poetryvel készült, és Jövő című szerzeményében az oktatás problémáit vette sorra, egyben a kormányzatot is bírálta – leginkább trágár szavakkal.

A tüntetés szervezői és a Momentum is válaszolt az iskolaigazgatónak 

A tüntetés szervezői közül az ADOM Diákmozgalom reagált az elhatárolódó levélre. Azt írták: „Ezt teszi a tizenévesekkel a folyamatos társadalmi feszültség generálása, ha semmibe veszik, amit mond. Mert ha nem hallgatják meg, ha csírájában elfojtják a vitát, akkor az ember egyre kétségbeesettebb vagy egyre dühösebb lesz.

Az utóbbi történt, ami azt jelenti, hogy egy jogosan dühös diák bátran kiáll a saját véleménye mellett, aminek tartalmával egyetértve mi is kiállunk mellette

írták

Ugyancsak közzé tett egy nyílt levelet a Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója is, aki azt írta az iskola igazgatójának: „Én kértem föl Pankotai Lilit arra, hogy október 23-án az ADOM Diákmozgalom több mint 80 000 főt számláló tüntetésén slammelje el a »JÖVŐ« című slamjét […]. Ez a slam bizonyítja a jövő generációjának bátorságát, tántoríthatatlanságát és dühét. Nem, nem a káromkodások miatt. A káromkodás az eszköz, amivel aláhúzzuk a mondandónkat” – írta, majd hozzátette:

Egy generáció megállíthatatlanul küzd az oktatás, a pedagógusok és a saját jövőjükért. Lili élt a szabad véleménynyilvánítás jogával. Pont. Ha ezért retorzió éri, akkor számoljon velünk. Mert nem fogjuk némán nézni. 

Ezen kívül azt kérdezte az iskolaigazgatótól, hogy mitől és miért határolódik el, ha a diákjuk nem az iskoláját képviselte a tüntetésen.

Nem hagyta szó nélkül az ügyet Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője sem, aki azt kérte az igazgatótól, hogy a diákja slamjéhez hasonlóan utasítsa el Bayer Zsolt korábbi mondatait is, például azt, hogy „a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember".

(Borítókép: Pankotai Lili. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok