Index Vakbarát Hírportál

Színt vallottak a magyarok, milyen juttatás kell nekik

2022. október 27., csütörtök 18:46

A Merlotworks és a Dialogue Creatives által készített közös kutatásból kiderült, hogy mely béren kívüli juttatásokat tartanak hasznosnak a munkavállalók, és melyek azok, amelyekre nincs igényük.

A Scale Research közvélemény-kutató segítségével készített felmérésben három nagy munkavállalói csoportra vetítve vizsgálták meg, milyen béren kívüli juttatásokat tartanak hasznosnak a munkavállalók. A három csoportot alkotják

A vizsgálatban hét különféle béren kívüli juttatáscsoportról kérdezték meg a munkavállalókat, és a felmérés arra világított rá, hogy

ezek közül csak kettőt tart hasznosnak az összes munkavállalói csoport. 

Ez a két juttatásforma a céges hitel, kölcsön, valamint a szakmai fejlődéshez kötődő támogatás volt, ezeket mindhárom munkavállalói csoport fontosnak értékelte a felmérésben.

A többi juttatásformának eltérő volt a megítélése az egyes csoportok között. A fehér gallérosok számára fontosak voltak még az egészséggel kapcsolatos juttatások, míg a rózsaszín gallérosok az otthoni munkavégzéshez kapcsolódó támogatást értékelték hasznosnak.  

A legkisebb igény a felmérés szerint az irodába járáshoz és utazáshoz köthető támogatásokra, az extra fizetett szabadnapra és a gyerekhez, családhoz kapcsolódó juttatások iránt mutatkozott.

Mi az, amit nem kapnak meg, de vágynak rá? 

A felmérésben azt is megjelölhették a munkavállalók, mely juttatás az, amelyet ma jellemzően nem kapnak meg, de nagy segítséget jelentene nekik.

E tekintetben a fehér gallérosok azt mondták, hogy nekik a bérlettámogatás és a ruhapénz jelentené a legnagyobb segítséget, míg a rózsaszín gallérosok a céges buszjáratot és a ruhapénzt hiányolták. A kék gallérosok körében a bérlet, a ruhapénz és a közlekedési eszköz bérlésének támogatása bizonyult népszerűnek.

A kutatásban ezután konkrét juttatásformákra lebontva is megvizsgálták, mely béren kívüli juttatásokat kapják a munkavállalók a gyakorlatban, és hogyan értékelik azokat. A munkavállalók  szerint az öt leggyakoribbnak számító béren kívül juttatás közül csak kettő,

a továbbképzési támogatás és az iskolakezdési támogatás bizonyult igazán hasznosnak. 

A másik három támogatást a kevésbé hasznosak közé sorolták. Ugyanakkor a felmérés ezen részében is külön jelezték azt a munkavállalók, hogy a ruhapénznek, ezenkívül pedig az egyszeri tréningeknek vagy a bérlettámogatásnak is örülnének.

Biztonságban érzik-e a munkahelyüket? 

A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy az alkalmazottak mennyire érzik biztosnak munkahelyüket, vagy hogy milyen messzire lennének hajlandók elköltözni egy, a jelenleginél jobb állásért. Az előbbi kérdésre sokan azt válaszolták, hogy a gazdasági helyzet miatt leépítésektől tartanak. 

A megkérdezett munkavállalók 49 százaléka azt mondta: fél attól, hogy a következő 6 hónapban megszűnik a munkahelye.

E félelem a kék gallérosok körében volt a leggyakoribb: ők 53 százalékban mondták, hogy tartanak ettől. Arra a kérdésre pedig, hogy egy jobb munkahely reményében költöznének-e, a munkavállalók 62 százaléka mondta azt, hogy igen – de közülük sokan csak megyén/fővároson belül vagy a szomszédos megyébe lennének hajlandók költözni. 

„Kutatásunk célja az volt, hogy ne kelljen további felméréseket végezni egy munkaadónak, ha arról szeretne dönteni, hogy milyen munkavállalói juttatáscsomagot kínáljon dolgozóinak. Egy olyan preferenciaalapú modellt állítottuk össze, amely alkalmas arra, hogy bármilyen cégről vagy vállalkozásról legyen szó, megadja számukra azokra az alapvető kérdésekre a választ, amelyek segíthetik a béren kívüli juttatásokat érintő döntéshozatalt” – összegezte Maklári István, a Merlotworks partnere. 

A kutatás 2022 szeptemberében készült, csaknem 1500 fő megkérdezésével. Az adatok országosan reprezentatívak.

(Borítókép: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok