Index Vakbarát Hírportál

Az egész országból, sőt, külföldről is érkeztek a miskolctapolcai Barlangfürdő újranyitására

2022. október 28., péntek 18:05 | aznap frissítve

Mint ismert, a sokszorosára emelkedett energiaköltségek miatt hozta meg az üzemeltető, a Miskolci Fürdők Kft. az október 10-i, határozatlan ideig tartó bezárásról szóló döntést. Mindössze kéthétnyi szünet után ma mégis újra kinyitott a miskolci Barlangfürdő, mivel az önkormányzat által létrehozott Városvédelmi Alap és a helyi vállalkozások támogatásával meglett a fedezet január 8-áig az üzemeltetésre. Már a reggel 9 órás nyitásra érkeztek az első vendégek a termálfürdőbe, délutánra pedig visszaállt az ilyenkor szokásos forgalom.

Október 28-án reggel Veres Pál, Miskolc polgármestere, Szopkó Tibor alpolgármester, az üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. igazgatója, Németh Judit, a Miskolci Idegenforgalmi MIDMAR Kft. ügyvezetője és Orosz Eszter fogadta a sajtó megjelent képviselőit és az első érkezőket.

Példátlan összefogás keretében a miskolciak megmentették a helyi turizmusban kiemelt szerepet betöltő Barlangfürdőt. Ez bebizonyította, hogy a miskolciak számíthatnak egymásra

– utalt Veres Pál a város szállásadóinak és vendéglátóinak arra a szándéknyilatkozatára, amelyben vállalják, hogy támogatják a komplexum üzemeltetését 20 millió forinttal. „Az összefogásban Miskolc MJV Önkormányzata vállalta, hogy az átmeneti zárvatartás melletti rezsidíjhoz, egyéb költségekhez szükséges 100 millió forinton túl további 22 milliót biztosít az újranyitáshoz” – emelte ki a városvezetés. „Amíg a vállalt összeget előteremtik, addig az önkormányzat az energiaárak és a rezsidíjak elszabadulása miatt kialakult válsághelyzet kezelésére létrehozott Városvédelmi Alapból megelőlegezi a 20 milliós részvállalásukat” – tette hozzá a polgármester.

Az Indexnek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Bihall Tamás elmondta: a mai napon megtörtént személyes egyeztetés után a felajánlást vállalóktól 1-2 héten belül az összeg folyósításra kerülhet a Barlangfürdő részére.

Mintegy 30 vállalkozásról van szó, többségében miskolctapolcai hotelek és éttermek, amelyek vendégforgalma jelentős mértékben a Közép-Európában egyedülálló fürdőkomplexumtól függ, de miskolci és diósgyőri vendéglátóegység is csatlakozott az összefogáshoz. November 7-én jön létre a Miskolci Turisztikai Kerekasztal, amelynek feladata a térség turisztikai vonzerejét jelentő célpontok stabil fenntartásához a hosszú távú stratégiák kidolgozása és megvalósítása

– ismertette a BOKIK elnöke. 

Nem maradnak munka nélkül a dolgozók

Németh Judit elmondta, hogy a korábbi híresztelésekkel ellentétben megtartják dolgozóik nagy részét. Akiktől pedig a korábbi bezárás döntése után meg kellett válniuk, azoknak maga az igazgatónő keresett új helyet, tárgyalt miskolci nagyvállalatokkal. Értesülésünk szerint hiába csak két hétig tartott a bezárás, vannak, akiknek már új állásajánlatuk van. A több mint száz főt foglalkoztató Miskolci Fürdők Kft. más komplexumok működését is felfüggesztette október 10-től ideiglenes jelleggel, például az Ellipsum Élményfürdő vagy a Selyemréti Strandfürdő is bezárt, ahogy történt ez az egész országban nagyjából ezzel egy időben több uszodánál, fürdőnél, a meghatványozódott energiaárak miatt.

Ami a miskolctapolcai Barlangfürdő esetében a villanyáramot tekintve 6,5-szeres, a földgázfelhasználás költsége pedig előreláthatóan 14-szeresére fog emelkedni

– részletezte a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője. 

Ahogy Veres Pál polgármester az Indexnek adott interjúban is elmondta: a város költségvetését felülvizsgáló önkormányzati vagyonkezelő, a Miskolc Holding Zrt. október elején emiatt csak a számokból kiindulva javasolta az olyan nagy költségigényű létesítmények, mint a Barlangfürdő üzemetetésének ideiglenes felfüggesztését. „A holding mint vállalat ugyanis nem nézhet más szempontot” − indokolta a polgármester. Időközben kiderült, hogy a vendéglátóegységeken kívül Miskolc számos szektorát érzékenyen érintette a bezárás híre, ezért a városvezetés a BOKIK kezdeményezésére és maguk a vállalkozók megkeresése után megindult Miskolcon az önkormányzati és piaci szereplők összefogása, aminek köszönhetően a Barlangfürdő október 28-án újra kinyitott.

Mi kinyitottunk, miközben a nehéz gazdasági helyzet miatt mások zárásra kényszerülnek, például a napokban Nyíregyháza országos hírű fürdője jelentette be, hogy kénytelenek egy időre bezárni

– fogalmazott a miskolctapolcai megnyitón Szopkó Tibor alpolgármester. 

A Barlangfürdő a stabil fenntartás érdekében megszüntette a szezonon kívüli félárú jegyet, de a látogatók elmondásuk szerint ezt megértik.

Hozzá vagyunk szokva, hogy már minden duplaannyiba kerül, mint egy éve, nem örülünk ennek, annak viszont igen, hogy a fürdő újranyitott

− mondta el lapunknak egy Mórról érkező házaspár, akik a hosszú hétvégére már jóval a bezárás bejelentése előtt lefoglalták a szállásukat, és úgy voltak vele, ha nincs fürdő, kirándulni fognak a környéken.

A hotelek remélik, hogy visszaáll a forgalom

Erre épített a miskolctapolcai Fortuna Hotel tulajdonosa is, Rejtőné Kovács Adrienn is. Megkeresésünkre elmondta, hogy a bezárásról értesítették a vendégeiket, akiknek csupán egyharmadát sikerült meggyőzni arról, hogy a térség bővelkedik számos csodás látnivalóval.

A kinyitás híre után persze újraindultak a foglalások, így pár nap alatt telt házunk lett a négynapos hétvégére, de hét közben alig vannak az ilyenkor megszokotthoz képest

– ismertette a hoteltulajdonos, aki szerint az emberek még bizonytalanok, hogy mennyire lesz tartós a fürdő újranyitása utáni üzemeltetés. 

A Barlangfürdő mellett található Kitty Hotel azonban a vendégköre száz százalékát elvesztette, az újranyitáskor csak a szobáik 40 százalékát sikerült megtölteni.

Minden dolgozónknak felmondtunk, miután kiürült a szállónk, bezártuk a konyhánkat, csak félpanziós ellátást tudunk vállalni, a szobalányt is elküldtük, helyette én magam takarítok

– panaszolta a hotel ügyvezetője, Kilián György, aki hozzátette, hogy valószínűleg csak hétvégente fognak vendégeket fogadni. 

Mindkét szálloda tulajdonosa maga kereste meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát, hogy tegyenek valamit a Barlangfürdő újranyitása érdekében, mert a fenntartásuk függ ettől, a vállalkozói támogatásból ők is kivették a részüket ennek érdekében.

Sziklakopogtatás lesz januárban

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke elmondta: további 40-50 miskolci vállalkozásnak küldték ki a felkérésüket, hogy ők is támogassák a térség egyik legnagyobb turisztikai vonzerejét jelentő Barlangfürdőt üzemeltetését. A Miskolci Fürdők Kft. a kommunikált január 8-i nyitvatartásról elmondta, hogy ez az időpont a téli szünet végéhez kötődik, ugyanis ilyenkor szokták elvégezni az éves karbantartást.

A sziklakopogtatásra száraz lábas bejárás programokat is szoktunk hirdetni

– emelte ki Németh Judit, aki hozzáfűzte: a víz leengedését követően a természetes sziklaképződmények biztonságos stabilitását ilyenkor kopogtatással ellenőrzik, ami után a nem látott járatokat is megismerhetik az érdeklődők.

Közben egyre többen érkeztek a borús őszi napon a Barlangfürdőhöz, Csehországból, Szlovákiából, sőt, Izraelből is jöttek csoportok. Egy helyi férfi elmondta, hogy a V4-ek országaiból rendszeresen jönnek buszokkal emberek. „Úgy látom, lassan megtelik a parkoló, bár a lengyelek most valamiért elmaradtak, és a turistabuszok sem érkeznek még külföldről, de remélem, lassan visszaáll a forgalom” − értékelt a szintén a helyi turisztikából élő férfi. Már a nyitás első napján az ország számos pontjáról érkeztek párok, nyugdíjasok, kisgyermekes családok. Mór mellett jöttek Pécsről, Szegedről, Debrecenből, akadtak, akik a nyitás hírére a Barlangfürdő miatt, voltak, akik a táj miatt, és akik csak olyan fürdőt kerestek az országban, ami még nyitva van. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok