Index Vakbarát Hírportál

Újabb vétóra készülhet a magyar kormány Brüsszelben?

2022. október 29., szombat 06:42

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója kijelentette, Magyarország megvétózza az EU tervezett közös adósságfelvételét, ha Magyarország nem kapja meg a helyreállítási alapból előirányzott milliárdokat.

A hvg.hu lapszemléje szerint Orbán Balázs a The Daily Telegraphnak elmondta: nem látja be, miért kellene támogatni egy újabb közös akciót, amikor egy fillér sem érkezik a hasonló módon létrehozott gazdaságfejlesztési forrásból.

A politikus a brit konzervatív The Daily Telegraphnak nyilatkozott, amelynek európai szerkesztője úgy összegezte budapesti tapasztalatait, hogy „az Európai Unió fekete báránya a válság felé tart, miután Brüsszel elvágja a köldökzsinórt.” Előtte az Európai Parlament (EP) korrupcióval vádolta meg Orbán Viktort, mondván, hogy az a barátainak játszik át közösségi pénzeket – idézi a lap.

A megoldás az lehet, hogy Brüsszel az eredeti 21 milliárd 60-70 százalékát ajánlja fel felzárkóztatási keretből.

Ám ez aligha felel meg Strasbourgnak. Daniel Freund német zöld EP-képviselő úgy fogalmazott, a magyar kormány mindig arra hivatkozik: kulturális háborúskodás zajlik az Európai Unióval. Erről természetesen szó sincs, a kifogás csupán a figyelem elterelésére szolgál – idézi a lap a zöldpárti politikust.

A viszály oka szerinte a hatalmas korrupció és a demokratikus intézmények módszeres lerombolása. A miniszterelnök és a kabinet tagjai mindent elkövetnek, hogy bizonyítsák: nem szándékoznak kilépni az EU-ból, ahhoz a tagság túl értékes a magyar költségvetés, illetve gazdaság számára.

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy iszonyúan nagy szükség van minden pennyre, és mint fogalmazott, „itt a saját pénzünkről van szó, azért koldulunk Brüsszelben”.

Rovatok