Index Vakbarát Hírportál

Házi őrizetben várja tárgyalását a hálapénz elfogadásával gyanúsított győri orvos

2022. október 30., vasárnap 16:05

Akár három évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki elfogadja a hálapénzt. Egy győri főorvost most azzal vádolnak, hogy több betegétől is fogadott el hálapénzt.

Eljárást indítottak a győri Petz Aladár Egyetemi Kórház egyik főorvosa ellen, miután a gyanú szerint hálapénzt fogadott el. A rendelkezésre álló adatok szerint a győri orvos az utóbbi időben több betegétől is hálapénzt tett zsebre. 

A nyomozók a doktort gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették, majd ezt követően a Győri Járásbíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság eljárást folytat vesztegetés bűntett gyanúja miatt.

A Győri Járásbíróság nyomozási bírája az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb négy hónapi időtartamra elrendelte a hálapénz elfogadásával gyanúsított győri orvos bűnügyi felügyeletét. Mindezt nyomon követő technikai eszköz biztosításával – értesült az ugytudjuk.hu.

A Győr és a Szombathely környéki ügyekre szakosodott portál szerint a döntéssel szemben az ügyész, a gyanúsított és védője is fellebbezéssel élt, másodfokon a Győri Törvényszék jár el.

Három év börtön is járhat a hálapénzért 

Még 2020 októberében fogadta el a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, jelentős orvosi béremelést tartalmazó javaslatot, illetve ekkor állapodtak meg a hálapénz kivezetéséről is.

A 2021 januártól életbe lépett egészségügyi szolgáltatói törvény alapjaiban írta át az orvos-beteg kapcsolatot. Ugyan eddig is büntetendő volt a hálapénz elfogadása, korábban kevés eljárás indult vesztegetés vádjával orvosok ellen.

Az új jogállási törvény az orvosok béremelése mellett megtiltotta a hálapénzes ügyleteket, amihez az országgyűlés a Büntető törvénykönyvet is módosította. Így akár három évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja, és egy évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető az a páciens, aki adja a hálapénzt.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok