Index Vakbarát Hírportál

A lett védelmi miniszter árulónak nevezte Magyarországot, reagált a honvédelmi miniszter

2022. október 30., vasárnap 14:58

A lett védelmi miniszter egy néhány nappal ezelőtti interjúban árulásnak minősítette, hogy Magyarország nem segíti Ukrajnát. A magyar honvédelmi miniszter ezzel nem ért egyet, felháborodását a közösségi médiában fejezte ki.

Visszautasítom, hogy bárki Magyarországot elítélje vagy fenyegesse. Jogunk van nemzeti érdekünk, a béke képviseletéhez! – írta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a minap hivatalos Facebook-oldalán, ahol reagált a lett védelmi miniszter kijelentésére.

Artis Pabriks, Lettország védelmi minisztere a napokban a Szabad Európa Rádió orosz nyelvű Current Time műsorának adott interjút, amelyben élesen bírálta az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget megtagadó Bulgáriát és Magyarországot.

Bulgária és Magyarország álláspontja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás megtagadásáról érthetetlen, és az árulást közelíti

– fogalmazott a lett védelmi miniszter.

Artis Pabriks az interjúban azt is elmondta, hogy Ukrajna nemcsak saját magáért, hanem Európáért, a demokráciáért, az emberi jogokért is harcol, és ha valaki ezt nem érti meg, az azt jelenti, hogy Ukrajna és Lettország érdekeivel is szemben áll.

Ha valaki az Európai Unió és a NATO tagja, és szembemegy a hazám érdekeivel, mi más is lenne ez, mint árulás?

– tette hozzá Artis Pabriks.

A magyar honvédelmi miniszter a közösségi médiában fejezte ki felháborodását lett kollégájának kijelentése után. Szalay-Bobrovniczky Kristóf egyenesen visszautasította, hogy Magyarországot bárki elítélje vagy megfenyegesse. 

Tisztelettel ajánlom Artis Pabriks kollégámnak, hogy inkább nézzen fel az égre. Lettország, Észtország és Litvánia légtérrendészeti feladatát NATO-kötelékben a magyar légierő látja el

– fogalmazott a magyar honvédelmi miniszter a hivatalos Facebook-oldalán.

Mint megírtuk, a Magyar Honvédség négy Gripen harci repülőgépe összesen ötven magyar katonával őrzi a balti légteret augusztus 1-jétől november végéig. A NATO-tagállamok 2004 óta működő, közös állandó missziójának kettős célja, hogy egyrészt növelje a térség országaiban – Észtországban, Lettországban és Litvániában – élő emberek biztonságérzetét, másrészt hogy fejlessze a szövetséges és partnererők együttműködési képességeit.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok