Index Vakbarát Hírportál

Kubai szivart és rumot próbált csempészni egy Heves megyei nő

2022. november 3., csütörtök 14:40

Vádat emeltek egy Heves megyében élő nő ellen, aki szivart és rumot próbált Kubából Magyarországra csempészni.

Konkoly Thege László, a megyei főügyészség sajtószóvivője az MTI-nek elmondta: a nő 2021 nyarán járt a karibi országban, ahonnan repülőgéppel érkezett Budapestre, a Liszt Ferenc repülőtérre. Az úgynevezett zöldfolyosón át próbálta elhagyni a terminált, amire az utasok csak abban az esetben jogosultak, ha nincs elvámolnivalójuk.

Amikor a pénzügyőrök a folyosó végén ellenőrizték, csomagjában 650 uniós zárjegy nélküli szivart, tíz szivarkát, 620 cigarettát és 7,7 liter, ugyancsak zárjegy nélküli rumot találtak, ezekből mindössze ötven szivar és egy liter rum lett volna vámmentesen behozható az országba – közölte.

A csempészett árut a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkobozta, majd megsemmisítette, és csaknem egymillió forint vámigazgatási bírságot szabott ki az utasra – tette hozzá.

A kvótán felüli mennyiség esetében a vádlott uniós vámszabályt szegett. Az engedély nélkül importált dohányáru és szeszes ital után ugyanis a behozatali vámon túl jövedéki és általános forgalmi adót is fizetnie kellett volna, amelyek együttes összege megközelíti az ötmillió forintot – ismertette.

Az Egri Járási Ügyészség a nőt nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja, és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását javasolja a bíróságnak – mondta a sajtószóvivő.

Rovatok