Index Vakbarát Hírportál

Három óvodát is bezáratna a polgármester

2022. november 3., csütörtök 06:41

Esztergom polgármestere az energiaválság hatásainak csökkentése érdekében többek között három óvodát is bezáratna, legkésőbb 2023. január 2-ig.

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a kialakult energiaválság hatásainak csökkentése és az önkormányzat kifizetéseinek fenntartása érdekében több intézkedést is elrendelt.

A döntést abban az esetben lehet felülvizsgálni és esetleg módosítani, ha nagyobb változás történik az energiaárakban

– írja az esztergom.hu.

A döntések értelmében az önkormányzatra és az önkormányzat gazdasági társaságaira vonatkozó javaslatok között szerepel, hogy az irodákat teljesen használják ki, több munkaállomást tömörítsenek egy helyre, hogy kevesebb helyiséget kelljen fűteni. Emellett az áramfogyasztás csökkentése céljából a LED-izzókat javasolják használatra. Javasolják továbbá, hogy a nyitvatartási időt csökkentsék, és a nem kötelező feladatellátást teljesen szüntessék meg. Bizonyos rendezvényeket pedig akár el is halaszthatnak.

Meghúzta a nadrágszíjat Esztergom önkormányzata, ugyanis csökkenti kiadásait a támogatások, a beruházások és a felújítások terén is. Az így megspórolt közel 245 millió forintot pedig a megemelkedett energiaköltségek fedezetére, közüzemi díjakra és a fizetendő áfára fordítja.

A karácsonyi díszkivilágítás is a rezsiárak áldozata lett, ugyanis azt minimalizálják, csak a Széchenyi téren lesz. Ezenfelül megvizsgálják a közvilágítás fényforrásainak LED-lámpákra való cseréjének lehetőségét, költségét.

A rendelőkben felhívták a figyelmet a takarékos víz-, áram- és gázhasználatra. Ennek értelmében munkaidőben maximum 20 fok lehet, míg munkaidőn kívül 16 fokon lehet tartani a hőmérsékletet az épületben.

A várótermekben 18 fok lehet a maximum.

Az önkormányzati hivatal sem úszta meg, ott 18 fokban maximalizálják a hőmérsékletet munkaidőben, míg munkaidőn kívül 16 fok lehet a csúcshőmérséklet. Az igazgatási szünetben azonban még ennyi sem lesz, 10 fokon fogják tartani a hőmérsékletet. Ezenkívül kimondták azt is, hogy a hivatali gépkocsiflotta üzemanyag-fogyasztását 20 százalékkal csökkenteni kell.

Az esztergomi Szent István Strandfürdő működését november 1-től a fűtési időszak végéig felfüggesztik. A leállás idejére a dolgozók szabadságát ki kell adni, valamint ügyeleti rendszert kell működtetni.

Az óvodai nevelést biztosító intézményekhez kapcsolódó javaslatok között szerepel a két legalacsonyabb kihasználtságú óvoda, az Erzsébet Királyné Óvoda és a Bánomi Óvoda fűtési időszakra való leállításának megvizsgálása. A gyerekeket legkésőbb 2023. január 1-től más önkormányzati fenntartású óvodákban kell elhelyezni.

Emellett a döntés értelmében meg kell fontolni a Belvárosi Óvoda pilisszentléleki telephelyén az óvodai nevelés átmeneti felfüggesztését. Az említett óvodába járó gyerekeknek legkésőbb 2023. január 1-ig át kellene kerülniük a Belvárosi Óvoda székhelyére. 

(Borítókép: Molnár-Bernáth László/MTI)

Rovatok