Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit jelöltje lehet a kirúgott magyar uniós nagykövet utódja

2022. november 4., péntek 11:10

Novák Katalin köztársasági elnök határozata a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg, amelyből kiderült, hogy Varga Judit jelöltje, Molnár Katalin veheti át a kirúgott Baranyai Gábor helyét.

A pénteken megjelent Magyar Közlönyben többek között megjelent a köztársasági elnök, Novák Katalin határozata, aki rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozott Molnár Katalinnak. A döntés Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatára és a tartós külszolgálatról szóló 2016. évi LXXIII. törvény 13. § (1) bekezdése és 42. § (2) bekezdése alapján született.

Korábban már az Index is foglalkozott vele, hogy menesztették tisztségéből az egyik brüsszeli magyar diplomatát, Baranyai Gábort. A diplomata mindössze másfél órát kapott arra, hogy összecsomagoljon, aki kirúgását méltánytalannak, jogellenesnek és indokolatlan eljárásnak tartja, ezért meg fogja azt támadni a rendelkezésre álló összes jogi eszközzel.

Orbán Viktor felmentette Horváth Jánost

Szintén a Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor határozata, aki november 3-ai hatállyal felmentette Horváth Jánost az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkári tisztségéből.

A miniszterelnök a döntést az építési és beruházási miniszter javaslatára hozta meg. Horváth János utódjáról még nem határoztak.

(Borítókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images Hungary)

Rovatok