Index Vakbarát Hírportál

Korábban kezdte meg adventi adománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet

2022. november 7., hétfő 16:07

Az áremelkedések miatt a hagyományoktól eltérően már hétfőn elindította Ételt.Otthont.Esélyt elnevezésű adventi adománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója az adománygyűjtés elindítását bejelentő hétfői budapesti sajtótájékoztatón a segélyszervezet csepeli Országos Segélyközpontjában elmondta: az elmúlt években a segélyszervezet országos intézményhálózatának fejlesztése során kiemelt szempont volt az energiahatékonyság, emellett takarékossági intézkedéseket is bevezetettek az intézményekben – írja az MTI.

Hozzátette: az ukrajnai háború azonban a mindennapi életre is hatással van, a segélyszervezet rezsiköltségei drámaian megnőttek. Példaként említette, hogy van olyan intézményük, ahol a fűtési költség hárommillió forintról 22 millió forintra nőtt. A debreceni hajléktalanokat segítő központ 2640 adag reggelit ad a leginkább rászorultaknak havonta, ennek költsége háromszázezerről hatszázezer forintra nőtt.

Lehel László hangsúlyozta: a megnövekedett élelmiszer- és rezsiárak ellenére sem szeretnék elengedni az esélyteremtő programokban részt vevő gyermekek kezét, hiszen a szervezet legfontosabb célkitűzése továbbra is a hosszú távú esélyteremtés.

Kiemelte: úgy becsülik, hogy idén mintegy nyolcvanezer rászoruló kér segítséget az Ökumenikus Segélyszervezettől, és ebben a helyzetben nem teheti meg a segélyszervezet, hogy csökkenti a működését, intézményeket zár be.

Erről szó sem lehet. Egy kiút van: megtartani és működtetni ezeket az intézményeket, sőt fokozni az erőfeszítéseket, hogy minél több helyen segíthessünk

– mondta, hozzátéve, a segélyszervezet által működtetett intézmények fenntartásához kérik most az emberek segítségét, hogy továbbra is ételt, otthont, esélyt adhassanak a rászorulóknak. Megjegyezte: a közösség képes arra, hogy a nehézségeket áthidalja, ehhez pedig országos összefogásra van szükség.

Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta: a segélyszervezet idén 27. alkalommal indította el országos adventi pénzadománygyűjtését. A segélyszervezet gyűjtése a korábbi években az első adventi gyertya meggyújtásával vette kezdetét, idén azonban a gazdasági válság és az áremelkedések miatt korábban, már november elején elindítják.

Gáncs Kristóf elmondta azt is, hogy a kezdeményezést a www.segelyszervezet.hu oldalon lehet támogatni, valamint a 1353-as adományvonal tárcsázásával, hívásonként, illetve SMS-enként 250 forinttal. Emellett november 14-től december 24-ig a Tesco kétszáz áruházában tart a kuponos gyűjtés, és a nagyobb postahivatalokban is várják a felajánlásokat. Lehetőség lesz a személyes adományozásra is a Szent István-bazilikánál az adventi ünnepen.

Rovatok