Index Vakbarát Hírportál

Egy NB III-as futballcsapat öltözőjébe költöztették az iskolát

2022. november 8., kedd 13:14

A tankerületi központ a nem gazdaságosan működtethető oktatási helyszínek vizsgálata nyomán több település esetében is arra a következtetésre jutott, hogy több iskolát is átmenetileg bezár. A helyiek nem fogadták el a döntést, és alternatív megoldásokat kerestek.

A Soproni Tankerületi Központ a nem gazdaságosan működtethető oktatási helyszínek vizsgálata nyomán több megyei település esetében is arra a következtetésre jutott, hogy (a csak alsó tagozattal rendelkező kis iskolákat) átmenetileg bezárja. A Népszava cikke szerint így járt Babót, Osli és Agyagosszergény is, ám a helyi családok nem akarták elfogadni a tankerületi döntést, és úgy döntöttek, 

ha már az állam nem látja el a feladatát, akkor majd maguk gondoskodnak a helyi iskola fennmaradásáról.

Agyagosszergényben a diákokat a megyei harmadosztályban szereplő helyi labdarúgócsapat öltözőjébe költöztették. Ott a meleget az a fa adja, amelyet az egyesület összegyűjtött, és talán az idei télre elegendő. 

Osliban a művelődési házban helyezték el a diákokat, aminek az egyik erre alkalmas termében paravánnal választották el egymástól az alsós osztályokat, hogy ne kelljen máshova menni a diákoknak. Gáz helyett ott is fával fűtenek, annak köszönhetően, hogy egy vállalkozótól kaptak ajándékba egy vegyes tüzelésű kályhát.

Babóton pedig a szülők társadalmi munkában az iskola tornatermét alakították át úgy, hogy gipszfalakkal határoltak le tantermeket. A falu saját pénzéből vett és helyezett üzembe egy kazánt, ezzel tették fűthetővé a tornatermet. A tűzifát is a helyiek dobják össze.

Annak ellenére, hogy az oktatás állami feladat, az önkormányzat mindent megtett, hogy a gyerekeket ne kelljen más iskolába vinni – mondta a lapnak Molnár János, Babót polgármestere, hozzátéve, hogy a település költségvetésében nem szerepel az a 980 ezer forint, amit a tornaterem átalakítására fordítottak.

(Borítókép: Charli Bandit / Getty Images)

Rovatok