Index Vakbarát Hírportál

Völner Pál már nem dolgozhat ügyvédként

2022. november 8., kedd 08:12

A kamara inaktívra változtatta Völner Pál ügyvédi státuszát. A bírósági végrehajtói kar korrupciós botrányába belebukott korábbi igazságügyi államtitkár október vége óta nem praktizálhat.

Völner Pál céges és munkaügyi kérdésekben eljáró ügyvédként dolgozott Nyergesújfalun, október vége óta azonban nem gyakorolhatja hivatását, miután vádat emeltek ellene. A korábbi igazságügyi államtitkár ellen fegyelmi eljárás is folyik, és ha bűnösnek találják, soha többé nem praktizálhat.

Az ügyészség szerint a hivatali vesztegetés elfogadásával vádolt Völner Pál három éven át kapott rendszeresen kenőpénzt – összesen 83 millió forintot – Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.

SCHADL AZ ÜGYÉSZSÉG GYANÚJA ALAPJÁN 880 MILLIÓ FORINT ILLEGÁLIS JÖVEDELEMRE TETT SZERT AZ ÁLLAMTITKÁRRAL KIALAKÍTOTT KORRUPCIÓS KAPCSOLATA RÉVÉN, NAGYOBB RÉSZT A KÖZBENJÁRÁSÁRA KINEVEZETT VÉGREHAJTÓK OSZTALÉKÁBÓL.

Völner Pál, Schadl György és társaik ellen korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Összesen 22 embert állítanak bíróság elé. Schadl Györgyre tíz év börtönt kértek, Völner Pál nyolc évet kaphat, ha mindent beismer. Utóbbi 2021 decemberében lemondott államtitkári posztjáról.

A HVG információi szerint 

Völner Pálnak le kellett adnia bélyegzőjét, ügyvédi igazolványát pedig érvénytelenítették.

A felfüggesztést megerősítette az erről szóló határozatot aláíró Becker Tibor, a Komárom-Esztergom megyei ügyvédi kamara elnöke is. A korábbi országgyűlési képviselő a továbbiakban szabadlábon védekezhet.

A fegyelmi eljárást felfüggesztik

Az ügyvédekre vonatkozó törvény szerint nem dolgozhat az az ügyvéd, aki ellen olyan szándékos bűncselekmény miatt emelnek vádat, amelynek büntetési tétele meghaladja az öt év szabadságvesztést.

Becker Tibor elmondta: a vádemelés bejelentése után két nappal kapott értesítést a vádhatóságtól, ami alapján október 28-án döntött Völner Pál ügyvédi tevékenységének felfüggesztéséről. A volt államtitkár ellen indított fegyelmi eljárást egy másik megyében folytatják le, mert korábbi munkakapcsolatuk miatt a területileg illetékes fegyelmi biztos elfogultságot jelentett. Ezt felfüggesztik a jogerős ítéletig.

Schadl György rácsok mögött marad

Az Index is beszámolt róla, hogy a Fővárosi Törvényszék meghosszabbította Schadl György letartóztatását. A bíróság szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt tartotta fent a kényszerintézkedést vele szemben, aki a döntés értelmében az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig maradhat börtönben. A törvényszék végzése még nem végleges, mert azzal szemben a vádlottak és védőik jelentettek be fellebbezést.

Schadl ügyvédje meglepődve fogadta a döntést, ugyanis az ügyészség indítványa az volt, hogy ügyfele kerüljön bűnügyi felügyeletbe nyomkövető készülékkel felszerelve, ám a bíróság ennél súlyosabb döntést hozott.

(Borítókép: Völner Pál a Parlamentben 2021 októberében. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Rovatok