Index Vakbarát Hírportál

Schiffer András: Kártalanítsa az állam az oltatlan munkavállalókat

2022. november 9., szerda 21:21

Vagy helyezzék vissza őket munkaviszonyukba, úgy, hogy megkapják az azóta kiesett fizetésüket – javasolja az ügyvéd.

Másokhoz hasonlóan egy 60 éves pedagógus is benyújtotta a szakminisztériumhoz az oltottság alóli mentesítési kérelmét, hozzá pedig mellékelte a diabéteszéről szóló orvosi igazolását, illetve beszámolt az egészségi állapotáról – ismertette a Magyar Jelen cikke alapján Schiffer András az ügy előzményeit.

Az ügyvéd ügyfelének életkora azért releváns adat, mert az operatív törzs állítólagos állásfoglalása úgy szólt, hogy a 18 és 59 év közötti korosztályt tekintette fokozottan veszélyeztetettnek.

Első körben tavasszal, mindenféle indoklás nélkül, a Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)  elutasította a kérelmét, de a bíróság megsemmisítette az EMMI határozatát, és új eljárásra utasította a hatóságot. Ezt az eljárást már a Belügyminisztérium (BM) folytatta le az új kormányzati struktúrában, és megint nem sikerült törvényes határozatot és indoklást hozni, mivel érdemben nem reflektált arra, amit a tanár maga állított a saját egészségi állapotáról – osztotta meg a további részleteket Schiffer András.

Az ügyvéd szerint kuriózum, hogy egy éven belül ugyanabban az ügyben kétszer sikerül közigazgatási perben kvázi az államot legyőzni. Erre nem sok példa van.

Mint mondja, itt nem történhet más, mint hogy a minisztérium harmadjára is nekifut egy új eljárásnak, de úgy látja, van rá esély, tekintettel az egyéb körülményre – és itt nem csak a pedagógusokra céloz –, hogy az eljárások után már méltányossági alapon fogja a kormány kárpótolni az érintetteket.

Schiffer András egyetért a Mi Hazánk azon javaslatával, hogy anyagilag kártalanítsák az oltatlan munkavállalókat, vagy helyezzék vissza őket a munkaviszonyukba úgy, hogy megkapják az azóta kiesett fizetésüket. Jelezte, az érintett pedagógus újra tanít, de kéthavi jövedelme kiesett. 

Azt gondolom, ezért most érdemes verni az asztalt, függetlenül a béremelési ígérettől

– jegyezte meg az egykori országgyűlési képviselő, ügyvéd.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok