Index Vakbarát Hírportál

Létrehozta a Miniszterelnök Katonai Irodáját a kormány

2022. november 10., csütörtök 07:50

Idén szeptemberben alakult meg a Védelmi Igazgatási Hivatal, amelynek a működéséről és felépítéséről szóló részletes utasításokat a szerda késő este megjelent Magyar Közlöny tartalmazza, amely egy, a miniszterelnök közvetlen irányítása alatt álló új szervezeti egység létrejöttéről is tájékoztatást ad.

A Védelmi Igazgatási Hivatal megalakulását még idén szeptemberben jelentette be a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amelynek célja az ország biztonságának fokozása, a védelemhez és a biztonsághoz kapcsolódó igazgatási feladatok, valamint az összkormányzati felkészülés összehangolása a válságkezelés és a különleges jogrendi feladatellátás terén. 

A hivatal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal irányítása alá tartozik, a szerda esti Magyar Közlönyben a hivatal működésének és felépítésének részleteit tartalmazó utasítások mellett megjelent a szervezeti ábrán azonban egy, a miniszterelnök közvetlen irányítása alatt álló új szervezeti egység is, a Miniszterelnök Katonai Irodája.

A módosítás szerint a miniszterelnök munkájának segítése és feladatainak ellátása érdekében Miniszterelnöki Iroda, Miniszterelnöki Programiroda, valamint a Miniszterelnök Katonai Irodája működik. Utóbbi vezetőjének tevékenységét a miniszterelnök közvetlenül irányítja.

A Miniszterelnök Katonai Irodájának tevékenységéről azt írják, a miniszterelnök által meghatározott, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség feladatainak végrehajtásával és működésének nyomon követésével kapcsolatos feladatokat látja el, valamint figyelemmel kíséri a haderő- és védelmi ipari fejlesztési stratégiák és programok vezetői szándék szerinti megvalósulását.

(Borítókép: Orbán Viktor az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütételén 2022. október 15-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Rovatok