Index Vakbarát Hírportál

Alkotmányos lépés volt-e leválasztani az Akadémiáról a kutatóhálózatát?

2022. november 11., péntek 13:51

Hosszú idő után ismét nyilvánosan hirdet határozatot az Alkotmánybíróság. A testület jövő kedden ismerteti döntését annak a törvénynek az alkotmányosságáról, amelynek eredményeként leválasztották a Magyar Tudományos Akadémiáról a kutatóhálózatát. Az alkotmánybírák a koronavírus-járvány kitörése óta először állnak a nyilvánosság elé.

Az Alkotmánybíróság utoljára három és fél évvel ezelőtt, 2019. április 9-én hirdetett közönség előtt határozatot. Akkor az alkotmánybírák úgy döntöttek, hogy nem állapítható meg közjogi érvénytelenség a Munka törvénykönyvének módosítása és a közigazgatási bíróságokról szóló törvény kapcsán. Az indítványozó ellenzéki képviselők többek között arra hivatkoztak, hogy a 2018. december 12-i ülésnapon a házelnök és a levezető elnök sem a pulpitusról vezette az ülést, a szolgálatban lévő jegyzők közül egyik sem tartozott ellenzéki képviselőcsoporthoz, valamint a szavazási rendszer kártya nélküli üzemmódban működött. Az elutasító határozat indoklása szerint valójában az ellenzék maga idézte elő a helyzetet, amit aztán kifogásolt.

Az alkotmánybírák több mint ezerháromszáz nap után veszik majd elő a szekrényből talárjaikat. Az Alkotmánybíróság ugyanis november 15-én nyilvános teljes ülésen hirdeti ki határozatát a kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi LXVIII. törvény több rendelkezését is megtámadó ellenzéki képviselői indítványról.

Az elfogadott törvény nyomán a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerült az újonnan létrejött Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz.

A kormány azzal indokolta lépését, hogy az átszervezés a kutatóintézeti hálózat alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához vezet majd. A magyar tudományos közösség ugyanakkor elutasította az átszervezést, mondván, az új intézményi és finanszírozási struktúra ellentétes a kutatásfinanszírozás európai elveivel, és veszélyezteti a tudományos szabadságot.

Az ügyben 2019 júliusában hatvanegy ellenzéki képviselő fordult az Alkotmánybírósághoz. Érvelésük szerint a támadott törvény rendelkezései Alaptörvény-ellenesek, mert sértik az Akadémia tulajdonhoz való jogát (XIII. cikk), az MTA Alaptörvényben foglalt biztosítékait (X. cikk (3) bekezdése), és a tudomány autonómiáját (X. cikk (1) és (3) bekezdése).

Az ügy további érdekessége, hogy a törvényjavaslatot annak idején előterjesztő Palkovics László éppen a héten mondott le technológiai és ipari miniszteri posztjáról.

(Borítókép: Határozathirdetés az Alkotmánybíróság székházában 2014. március 17-én. Fotó: Szigetváry Zsolt)

Rovatok