Index Vakbarát Hírportál

Kiss Rajmund: A magyaroknak egy erős Egyesült Államokra van szüksége, amely nem erőből tárgyal

2022. november 11., péntek 18:55

A vörös hullám, a nagy republikánus áttörés elmaradt, egyfajta kényes egyensúly állhat be az amerikai törvényhozásban. Ez pedig az egész világban hatással lehet a gazdasági és a politikai folyamatokra. Kiss Rajmund, az MCC diplomáciai műhelyének vezetője szerint a Biden-adminisztráció külpolitikája dominánsabb, és próbálja helyreállítani az USA világhatalmi hegemóniáját.

Egy új világrend van kialakulóban, ezért sem mindegy, hogy milyen színű vezetése van az Egyesült Államoknak – mondta Kiss Rajmund, az MCC diplomáciai műhelyének vezetője. 

Hozzátette: az amerikai félidős választások részvételi adatai azt is mutatják, hogy egyre többen akarnak beleszólni a politika alakulásába.

Egy új generáció is megjelent, és ez egyre dinamikusabb lesz az Egyesült Államokban, egyre inkább szeretnék a fiatalok hallatni a hangjukat. 

– mondta a szakértő. 

Kiss Rajmund: A magyaroknak egy erős Egyesült Államokra van szüksége, amely nem erőből tárgyal

A republikánusok többséget szerezhetnek a képviselőházban, amely megnehezítheti a demokraták és az elnök következő két évét. Ugyanakkor az elnöknek nagy mozgástere van, saját büdzsével is rendelkezik, illetve elnöki rendeletekkel áthidalhatja ezt az időszakot. 

Jobban szerepeltek a demokraták, mint ahogyan várták, a republikánusok pedig elmaradtak. Érezhető a párton belüli feszültség. Többen azt mondják, hogy Trump jelöltjei maradtak alul 

– hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve, ez a párton belül konfliktusforrás lehet. 

A félidős választások eredménye gazdasági és politikai hatással is bír szinte az egész világban zajló folyamatokra. Kiss Rajmund szerint az amerikai félidős választásoknak aktuálpolitikai és diplomáciai jelentősége is van, szakmapolitikai kérdésekben jobban tud kommunikálni Magyarország egy republikánus képviselőházzal. 

Nekünk, európaiaknak, magyaroknak is egy stabil Egyesült Államokra van szükségünk, amelyik nem erőből tárgyal 

– fogalmazott Kiss Rajmund. Hozzátette: Oroszország már régóta nem vetélytársa az Egyesült Államoknak, gazdaságilag, politikailag, biztonságpolitikailag is Kína az új versenytárs. 

A szakértő szerint a Biden-adminisztráció külpolitikája dominánsabb, és próbálja helyreállítani az USA világhatalmi hegemóniáját, ami látható az orosz–ukrán háborúban is.

Oroszország jobban elszigetelt ma, mint a hidegháború alatt a Szovjetunió, és a NATO fontossága, szerepe ma Európában legalább olyan fontos, mint a hidegháborúban

– mondta. 

A Kibeszélőből kiderül:

(Borítókép: Zöld Fanni / Index)

Rovatok