Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Korózs András

2022. november 11., péntek 12:24

Életének 60. évében meghalt Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) elnöke.

A halálhírről a MEOESZ számolt be. Azt írták, hogy Korózs András rövid, súlyos betegség után hunyt el november 10-én.

Halála pótolhatatlan veszteség mindannyiunknak, akik benne vezetőnket, kollégánkat, a hazai és nemzetközi kinológia nagy tekintélyű szakemberét és barátunkat tiszteltük és szerettük. Mind a saját, mind a MEOESZ, mind a hazai és nemzetközi kutyás élet részvevőinek nevében őszinte részvétünket fejezzük ki Elnök Úr családja felé

– írta a szövetség, hozzátéve: Korózs Andrást saját halottjuknak tekintik, és búcsúztatásáról később fognak intézkedni. 

A hazai „kutyás” társadalmat megrázta a halálhír, nagyon sokan búcsúztak a közösségi médiában Korózs Andrástól. A Nimród vadászújság nekrológjában azt írták, hogy Korózs András a kinológia (magyarul: kutyatan) „hazai és nemzetközileg is elismert szakembere volt”.

Tenyésztőként elsősorban foxterrierrel foglalkozott, és saját sikerei közül a 2017. évi birminghami Crufts Showt-t tartotta legfontosabbnak, ahol a saját tenyésztésű kutyájával fajtagyőztes címet ért el. A foxterrier mellett német doggal is foglalkozott tenyésztőként, ebben a fajtában Elatus Imperial nevű kutyája „tíz ország championja volt”.

Mindezek mellett Korózs András az Agria Foxterrier Kennel tulajdonosa is volt, és másfél évtizeden keresztül a Hungária Terrier Klubot is vezette, továbbá küllem- és munkabírói vizsgával rendelkezett, és nemzetközi bíróként bejárta a világot. Szorosan együttműködött a tavalyi „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás szervezőivel, amivel jelentősen hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

(Borítókép: Korózs András 2021. december 6-án. Fotó: Mónus Márton / MTI)

Rovatok