Index Vakbarát Hírportál

Nézőpont Intézet: A magyarok szerint az Egyesült Államok profitál leginkább a háborúból

2022. november 11., péntek 17:12 | aznap frissítve

A magyarok hatvan százaléka szerint Oroszország, míg a megkérdezettek hetvenöt százaléka szerint az Egyesült Államok is hasznot húz az ukrajnai háborúból. A kormánypárti (83 százalék) és a kormánykritikus szavazók (61 százalék) körében is többségben vannak azok, akik szerint az Egyesült Államok profitál a háborúból – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

A Nézőpont Intézet felmérésében úgy fogalmaz, hogy „miközben Európa az elhúzódó orosz–ukrán háborúnak köszönhetően a gazdasági recesszió szélén áll, felmerül a kérdés, hogy kik a szankciós politika haszonélvezői”. Továbbá szerintük az is kérdés, hogy a háborút elindító Oroszország, illetve Ukrajna legnagyobb katonai támogatója, az Egyesült Államok jól jár-e a fegyveres konfliktussal.

A Nézőpont Intézet ezért megvizsgálta, mit gondolnak a magyarok arról, hogy a két legnagyobb, szemben álló fél mennyire nyertese a háborúnak. A módszertanról azt közölték, hogy a közvélemény-kutatás szeptember 21. és 29. között zajlott, több mint ezer, 18 évesnél idősebb ember telefonos megkérdezésével.

Amerika mindent visz

Ennek értelmében tíz magyar választóból hat szerint Oroszország hasznot húz a háborúból – három azt állítja, hogy nem profitál belőle. Az Egyesült Államokról a magyarok háromnegyede vélekedik úgy véli, hogy profitál az ukrajnai konfliktusból, s mindössze 15 százalék szerint nem jut előnyökhöz a háború által.

Az eredmény szerint Tehát pártállástól függetlenül egységes a magyarok véleménye Oroszország és az Egyesült Államok háborús haszonszerzéséről.

Oroszország a kormánypárti szavazók 63 százaléka szerint jár jól a háborúval, míg a kormánnyal szemben kritikus szavazók hasonló arányban, 57 százalékban vélekedik így. Az Egyesült Államok a kormánypártiak 83 százaléka szerint húz hasznot a háborúból, tíz kormányellenes szavazóból hat szintén ezt az álláspontot osztja. 

A magyarok tehát politikai hovatartozástól függetlenül úgy vélekednek, hogy a háborúból a két nagyhatalom egyértelműen profitál – összegzett az intézet az MTI beszámolója szerint.

(Borítókép: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok