Index Vakbarát Hírportál

Kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító Debrecenben, Gripenek kísérték a Ryanair gépét

2022. november 12., szombat 19:27

Bombafenyegetés miatt szakította meg útját a Ryanair Poznanból Tel-Avivba tartó gépe, amelyen 148 utas tartózkodott. A Boeing 737-est mindenki épségben elhagyta.

Közel százötven emberrel a fedélzetén szakította meg útját a Ryanair Boeing 737-es gépe, ami Poznanból tartott Tel-Avivba, és kényszerleszállást hajtott végre a debreceni repülőtéren. 

Vajda János, a repteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője a dehir.hu-nak a leszállást megerősítette, azt ugyanakkor egyelőre még nem közölhette, miért szállt le a gép Debrecenben. A portál ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a város légterében több Gripen vadászgép is megjelent.

Az ügyvezető közölte, hogy valamennyi utas épségben elhagyta a gépet, melyen összesen 148-an tartózkodtak. A repülőtér környékén hatalmas készültség van, több kék villogós jármű is megjelent. Vajda János azt is elmondta, hogy amennyiben további információk állnak rendelkezésre a hatóságoktól – például a Terrorelhárítási Központtól –, beszámolnak majd róla.

Bombafenyegetés miatt kellett riasztani a Gripeneket

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel azt közölte, hogy bombafenyegetés miatt kellett riasztani a Gripeneket.

Egy Lengyelországból Izraelbe tartó civil utasszállító repülőgép kapott bombafenyegetést, amely miatt 2022. november 12-én, a délutáni órákban riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit. A gép a román légtérből lépett be hazánk légterébe. Ekkor a román légierőtől átvették a kísérési feladatot a Magyar Honvédség vadászgépei, és az utasszállítót a Debrecen Nemzetközi Repülőtérre kísérték, ahol az leszállt. A Gripenek ezt követően visszatértek a kecskeméti bázisra

– írta a tárca a kommünikében.

Romániából fordult vissza a gép

A dehir.hu a Flightradar repülési képe alapján arról ír, hogy a gép már javában elhagyta Debrecen légterét és Magyarországét is, amikor Romániából egyszer csak visszafordult. Ezután landolt Debrecenben.

A repülőtér jelenleg zárva tart, és csak éjjel 11 órára várják még a Wizz Air egyik járatát, amely Tel-Avivból érkezik. Vajda János azt mondja, azt a járatot már tudják fogadni, így nem kell másik reptérre irányítani.

Más járat nem maradt ki a debreceni reptéren, ugyanis a délutáni tel-avivi járat még a történtek előtt útnak indult, ezért civilek sem voltak nagy számban a légikikötőben.

A Debrecen International Airport Kft. később közleményt adott ki, melyben azt írta: „a légi forgalmi szolgálat tájékoztatása alapján helyi idő szerint 16:06 perckor egy Boeing 737-800-as típusú repülőgép érkezett a Magyar Légierő vadászgépeinek kíséretében a Debrecen Nemzetközi Repülőtérre, biztonsági okokra hivatkozva. A leszállást követően a repülőgép fedélzetén tartózkodó 148 utas, valamint a személyzet kiszállítása a protokollfolyamatok szerint megtörtént, így biztonságosan várakozhatnak a terminál épületben. A légi jármű, valamint az eset körülményei az illetékes hatóságok által vizsgálat alatt állnak. További tájékoztatást a vizsgálat lezárását követően tudunk adni.”

(Borítókép: Gripenek 2021. augusztus 27-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok