Index Vakbarát Hírportál

Először történt meg: Dobrev Klára vezette az Árnyékkormányinfót

2022. november 14., hétfő 15:58

Először jelent meg a Demokratikus Koalíció Árnyékkormányinfóján Dobrev Klára, az ellenzéki párt árnyék-miniszterelnöke. Molnár Csabával az árnyékkormány javaslatairól, előterjesztéseiről, határozatairól tartottak tájékoztatót.

A sajtónak küldött háttéranyag szerint az árnyékkormány három vonatkozásban – az adópolitikát, a költségvetés és az árfolyam stabilitását, továbbá a lakosságot, valamint vállalkozásokat védő lépéseket illetően – javasol azonnali intézkedéseket.

Az árnyékkormány költségvetés és az árfolyam stabilitását biztosító intézkedései a következők:

A polgárokat és a vállalkozásokat védő intézkedések:

A felsoroltakat a DK frakciója országgyűlési határozat formájában nyújtja be a parlamentnek.

Az egészségügyi alapellátás és az orvosi ügyeleti rendszer 2023. év 1. negyedévére tervezett átalakításáról, a kormányzati javaslatcsomag veszélyeiről is van álláspontja a DK-s árnyékkormánynak:

Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi árnyékminisztere a szakmai szervezetekkel, szakszervezetekkel, az önkormányzatokkal és a fenntartókkal folyamatosan egyeztetve nyomon követi az egészségügy átalakításával kapcsolatos kormányzati terveket.

Az árnyékkormány szerint a lakásfelújítás terén is sürgős teendők vannak az ország előtt:

Ezeket a javaslatokat a Demokratikus Koalíció frakciója egy országgyűlési határozat formájában nyújtja be a parlamentnek.

Az előterjesztéseken túl az árnyékkormány legutóbbi ülésén hat tájékoztató hangzott el: a magyarországi szénimport helyzetéről, a barnakőszénnel történő fűtés támogatásának kockázatairól; az orosz–ukrán háború jelenlegi állásáról, az amerikai félidős választásokra gyakorolt hatásáról és a NATO-bővítés fejleményeiről; az olajár-indexáláson és a holland gáztőzsdén alapuló hosszú távú gázszerződésekről; a friss fejleményekről a Magyarországnak szánt EU-források ügyében; a KRÉTA rendszer összeomlásáról és a magyar diákok adatainak kiszivárgásáról; továbbá a legnagyobb nyugdíjasszervezetekkel folytatott egyeztetések eddigi eredményeiről.

(Borítókép: Dobrev Klára 2022. szeptember 19-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok