Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Lemondott Palkovics László, új minisztérium jön létre

2022. november 14., hétfő 12:25

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy Palkovics László lemondása után új minisztérium alakul.

Gulyás Gergely hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy strukturális változtatást hajtanak végre a kormányban, önálló energetikai minisztérium alakul, feladata az energiapolitika egységes irányítása lesz, ezért az Energiahivatal hatásköreinek többségét az új tárca veszi át. A minisztériumot Lantos Csaba fogja vezetni, aki december elsejétől vállalja a feladatot.

Palkovics László lemondását elfogadta Orbán Viktor, a távozó tárcavezető azzal indokolt, hogy egységes portfólióként tekint a tárcára, az önálló minisztérium megalakulását követően nem vállalja a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetését.

A miniszter megköszönte Palkovics László munkáját, és elmondta: reményeik szerint a felsőoktatásban, a járműipari innovációban és a védelemiparban fog fontos szerepet játszani és feladatokat ellátni.

Az eddigi minisztérium megszűnik, feladatait szétosztják több miniszter között. Az ipari terület Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez, a közlekedés Lázár János építési és beruházási tárcájához, a felnőttképzés, illetve azok a gazdasági társaságok, amelyek innovációval foglalkoznak, Csák János kulturális és innovációs miniszterhez kerültek. A paksi beruházás az uniós szabályok miatt nem kerülhet a tárcához.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt is elárulta, hogy Palkovics László nem marad a kormány tagja. Orbán Viktor egyébként próbálta meggyőzni a maradásról, ebben az esetben az energetikai tárca mellett a TIM is egyben maradhatott volna.

Szintén újságírói kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Lantos Csaba mellett az szól, hogy kiváló menedzserképességekkel rendelkező közgazdász, aki komoly elismertségre tett szert. Lantos Csaba parlamenti meghallgatására december elseje előtt kerülhet sor, mert ez a feltétele annak, hogy a köztársasági elnök kinevezze. A miniszterhelyettesen és a közigazgatási államtitkáron kívül még két államtitkára (az egyik a környezetvédelemért lesz felelős) lesz az új minisztériumnak.

Szerdán számoltunk be a lemondásról

A lapunkhoz eljutott információk alapján szerdán arról számoltunk be, hogy lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter. Értesüléseink szerint a tárcavezető távozásának hátterében az áll, hogy a kormányfő megváltoztatná a minisztériumi struktúrát, az energetika kikerülne a Technológiai és Ipari Minisztérium hatásköréből. 

A Miniszterelnökség akkor úgy kommentálta a hírt, hogy „a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk”.

(Borítókép: Gulyás Gergely 2022. november 14-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok