Index Vakbarát Hírportál

Keresztek örökbefogadására biztatja az embereket a KDNP

2022. november 14., hétfő 18:31

Fogadj örökbe egy keresztet! címmel országos kezdeményezést indít a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a települések közterületein, utak mentén álló keresztek megmentésére, felújítására és állaguk megóvására.

Az MTI szerint Latorcai Csaba, a párt ügyvezető főtitkára és a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára egy nemrég felújított bajai kereszt újraszentelésén beszélt erről. Azt mondta: a keresztek nem csupán vallási jelképek, hanem a kétezer éves európai és magyar kultúra jelképei,

ezért arra biztatják az embereket, hogy fogadjanak örökbe egy keresztet.

Latorcai Csaba szerint a Bajáról indult kezdeményezést a KDNP felkarolta, és országos akcióvá kívánja tenni. A párt arra akarja felhívni a figyelmet, hogy „miközben Európa nyugati felén éppen eltávolítják a kereszteket a különböző közösségi helyekről, mi, magyarok közösen, összefogással megőrizzük az örökségünket” – fogalmazott a parlamenti államtitkár, hozzátéve: csak a kereszténység „jelent valódi igazodási, tájékozódási lehetőséget a XXI. században”.

A KDNP ügyvezető főtitkára azt is közölte, hogy a párt tagszervezetei eddig 44 kereszt megújítását vállalták 2023 végéig. Az akció iránt érdeklődő civilek, intézmények, vállalkozások e-mailen keresztül jelezhetik, hol és melyik kereszt felújítását tervezik – közölte.

Mindeközben Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője is reményét fejezte ki az iránt, hogy az országos kezdeményezés figyelmezteti a ma emberét a keresztény értékekhez való visszafordulásra, az azokra való támaszkodásra.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok