Index Vakbarát Hírportál

Lazított a kormány, egyre több a vendégmunkás

2022. november 14., hétfő 08:14

Egyre több gyár alkalmaz Fülöp-szigeteki, indonéz, vietnámi és mongol vendégmunkásokat, miután nyáron tizenöt, Európai Unión kívüli ország esetében lazított a munkavállalás feltételein a kormány.

A lazítás értelmében a hatóságok által minősített munkaerő-kölcsönző cégeknek nem kell a különböző engedélyekkel bajlódniuk, ha Magyarországon akarják foglalkoztatni a listán szereplő állampolgárokat.

Egy hatvani kisvárosban például sok ukrán és mongol vendégmunkás dolgozik: a Covid-járvány idején cirill betűkkel is fel volt tüntetve a boltok ajtaján, hogy hány ember tartózkodhat bent egyszerre. A település kertvárosi részén több családi ház is munkásszállóként üzemel, mert a közelben található a Bosch-gyár.

A hivatalos adatok szerint Magyarország gyakorlatilag kifogyott a munkaerőből. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 2017 augusztusában érte el a négyszázalékos értéket a hazai munkanélküliség, ami gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy szeptemberben csupán 185 ezer fő volt munkanélküli Magyarországon.

Ennek érdekében a kormány idén júniusban hozott egy rendeletet, amely bevezette a minősített munkaerő-kölcsönzés intézményét. Így a feltételeknek megfelelő, regisztrált közvetítőknek az állam engedélyezi, hogy a hiányszakmák esetében az EU-n kívüli országokból toborozzon munkavállalókat, akiket aztán engedélymentes eljárásban foglalkoztat.

Jelenleg nyolcvan-százezer ember hiányzik a magyar munkaerőpiacról, és ez még akkor is igaz, ha már látjuk a recesszió jeleit

– közölte a Szabad Európával Juhász Csongor, a Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy vendégmunkások nélkül nem lehetett volna orvosolni ezt a hiányt, és sok szektor működése került volna veszélybe.

Rovatok