Index Vakbarát Hírportál

Olyan halat fogtak a Tiszán, amely három ötöslottó-nyereménnyel ér fel

2022. november 15., kedd 07:52

Egy 5,5 kilogrammos dunai galóca akadt horogra múlt vasárnap a Tiszán. A védett halfajtát ugyan végül visszaengedték a vízbe, egy halkutató azonban így is szenzációként értékelte a történteket.

Korábban soha nem látott méretű dunai galócát sikerült kifognia egy horgásznak a Tiszán még múlt vasárnap. A Pecaverzum beszámolója szerint Batta Attila és barátja Tiszakanyár térségében kezdték meg a horgászatot aznap, valamikor a hajnali órákban.

Előbbi két botot a vízben tartott, az egyikkel pontyot, míg a másikkal süllőt szeretett volna horogra akasztani. Délelőtt 10 óra tájékán a ragadozóra specializálódott botra kapás érkezett, melyen csaliként egy 5-6 centiméter hosszú kishal volt rögzítve.

Egy erőteljes húzásra lettem figyelmes, két méterre álltam a bottól, gyorsan odaléptem, és elkezdődött a 15 perces fárasztás. Amikor először feljött a hal a víz tetejére, akkor süllőre gondoltunk, aztán később már amurra, mert annyira harcias volt

– idézte fel a történteket a portálnak Batta Attila, aki hozzátette: „Volt, aki azt mondta, hogy ez olyan, mintha megnyertem volna az ötös lottót háromszor.”

Miután sikerült a meredek partoldalban szákba terelni a halat, a másik horgász segített abban, hogy a példány biztonságosan ki tudjon kerülni a vízből. Ekkor ismerte fel, hogy egy dunai galócát sikerült kifogni.

A példány adottságai alapján is rendkívüli volt, tömegét ugyanis 5,5  kilogrammra mérték, és bár ugyanezt hosszának esetében nem tették meg, ám saját becslései alapján 70 centiméter lehetett.

Védett, ezért visszakerült

A dunai galóca védett halfajnak minősül, ezért a fényképek elkészülte után visszaengedték a kifogott példányt a Tiszába. A hal természetvédelmi értéke 100 ezer forintra tehető.

Sallai Zoltán halkutató, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) elnökségi tagja a Pecaverzumnak nyilatkozva szenzációként értékelte a fogást, ekkorát ezt megelőzően élőben még ő sem látott soha.

A felső-Tiszai galócák követik a táplálékforrásukat, főleg a paducokat. Ez a példány is vélhetően onnan jött, és annak köszönhetően, hogy az idei évben a csapadékhiány miatt végig nagyon kis víz jellemezte a hazai folyókat, így a Tiszát is

– tette hozzá.

Rovatok