Index Vakbarát Hírportál

A Momentum bedobott egy harmadik nevet a kalapba, a DK nem jelöl

2022. november 15., kedd 10:06

Róna Péter és Andor László után van egy harmadik ellenzéki jelölt is az MNB felügyelőbizottsági tagságára, miközben a Demokratikus Koalíció különutas politikát visz a kérdésben.

Róna Péter vagy Andor László? Nincs egyetértés az ellenzéki oldalon a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagját illetően – írtuk tegnapi cikkünkben.

A Jobbik, az LMP és a Párbeszéd Róna Pétert javasolja a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagjának. A közleményben így érveltek az ellenzék korábbi államfőjelöltje, az Oxfordban tanító jogász és közgazdászprofesszor mellett:

a nemzetközileg ismert és elismert professzor olyan gazdasági szaktekintély, akire a minden nappal egyre jobban nehezedő válságban szüksége van az országnak. Világlátása és szakmai tapasztalata, valamint az a tény, hogy hosszú évek óta rendíthetetlenül küzd a magyar munkavállalók jogaiért, továbbá tisztában van a klímaválság elleni fellépés gazdasági követelményeivel is, még inkább alkalmassá teszi a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságában feladatai ellátására.

Az MSZP mást jelöl

„Az MSZP dr. Andor Lászlót, Magyarország korábbi európai uniós biztosát, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatótanácsának korábbi tagját javasolja az MNB felügyelőbizottsági tagjának” – jelentette be tegnap a szocialista párt.

Az MSZP kifejtette, hogy azért javasolja Andor Lászlót az MNB felügyelőbizottsági tagjának,

mert kiemelkedő pénzügyi ismeretekkel rendelkezik, volt biztosként kiválók az európai uniós kapcsolatai, behatóan ismeri az uniós döntési mechanizmusokat, és ezen túlmenően széles körű nemzetközi kitekintéssel és ismeretekkel rendelkezik a nemzetközi gazdasági és pénzügyi folyamatokról.

A Momentumnak is saját jelöltje van, a DK külön úton

A négy párt bejelentése után a 2022-es választáson szövetségben indult hat párt másik kettő szereplőjénél, a Demokratikus Koalíciónál és a Momentumnál is érdeklődtünk, hogy kit javasolnak az MNB felügyelőbizottsági tagjának.

A Momentumtól megtudtuk, hogy Varga Csabát javasolja felügyelőbizottsági tagnak. A párt lapunkkal közölte, hogy

Varga Csaba korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgatója volt, de dolgozott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi koordinátoraként is, illetve az Európai Parlament szaktanácsadójaként is. Emellett többéves szakmai tapasztalatot gyűjtött a bankszektorban is, több bank munkatársaként is – például a MagNet Bank Zrt. pénzügyi igazgatója is volt. Említésre méltó még, hogy a PricewaterhouseCoopers Kft.-nél is dolgozott vezető beosztásban, illetve korábban a Magyar Nemzeti Banknál is volt a tőkepiaci főosztály osztályvezetője, valamint a Világbank-főosztály osztályvezető-helyettese.

Varga Csaba jelenleg a Momentum Mozgalom Országgyűlési Képviselőcsoportjának gazdasági szakértője.

A Demokratikus Koalíciótól válaszként az Arató Gergely frakcióvezető-helyettes által tartott sajtótájékoztató után kiadott közleményt kaptuk. A DK nem jelöl felügyelőbizottsági tagot, döntésüket így indokolták:

Mint ismert, az ellenzék egy tagot delegálhat a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságába. Az Orbán-kormány azt várja el, hogy az ellenzék egy felügyelőbizottsági taggal legitimálja Matolcsy György jegybanki ámokfutását, és a forint 12 éves tönkretételét. Azt akarják, hogy tegyünk úgy, mintha egy virágzó parlamentáris demokráciában élnénk, ahol a jegybank független a kormánytól, az ellenzék pedig egy felügyelőbizottsági taggal ellenőrizheti a monetáris politikát. A Demokratikus Koalíció nem vesz részt ebben a színjátékban, ezért nem jelölünk tagot az MNB felügyelőbizottságába. 

(Borítókép: Gelencsér Ferenc 2022. július 13-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok