Index Vakbarát Hírportál

A soá túlélőinek megbocsátását kérte Novák Katalin

2022. november 16., szerda 21:25

A Yad Vashem Holokauszt Múzeumnál járt Novák Katalin köztársasági elnök, aki elődeihez hasonlóan maga is ellátogatott a helyszínre.

„Itt vannak velünk a soá túlélői, ami lehetőséget ad arra, hogy azt tegyük, ami egyedül helyes: újra és újra a megbocsátásukat kérjük.” – Ezt írta közösségi oldalának posztjában Novák Katalin köztársasági elnök, miután – a korábbi magyar köztársasági elnökökhöz hasonlóan – meglátogatta a Yad Vashem Holokauszt Múzeumot.

A Yad Vashem segít emlékezni, hogy soha ne felejtsük el a történelem legsötétebb időszakát. Az antiszemitizmus elleni küzdelmet újra és újra meg kell vívni. Ebben az oktatás, a nevelés, a történetek átadása lehet a leghatásosabb eszköz. Három gyerek anyukájaként tudom, hogy ez elsősorban nekünk, szülőknek a felelősségünk

– emelte ki Novák Katalin. A bejegyzésében közölt fotók tanúsága szerint a kiállításon egyebek mellett megtekintette azt a térképet is, amelyen az egyes közép-európai országok esetében a zsidó származású polgárai lakosságarányos veszteségét tüntették fel.

1941 és 1945 között több mint 400 ezer, a mai országterületről 200 ezer magyar zsidó áldozata volt a holokausztnak. 

Rovatok