Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták egy kábítószer-terjesztő hálózat öt tagját

2022. november 17., csütörtök 08:06

Őrizetbe vették egy kábítószer-terjesztő hálózat öt tagját, és több fogyasztót is előállítottak – közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök reggel.

Kedd este Tiszabőről és Orosházáról állítottak elő hét embert. Az orosháziak a gyanú szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen élő kapcsolataiktól szereztek be rendszeresen kábítószereket, amelyeket aztán Békésben adtak el. Egy tiszabői és egy orosházi férfi, továbbá az élettársaik kerültek őrizetbe.

A nyomozás adatai szerint a férfiak szervezték a beszerzést és az értékesítést, de a velük élő nők is tudtak arról, mit csinálnak, és ha a férfiak nem tudták személyesen átadni a megrendelt anyagokat, ők fogadták a vásárlókat – adta hírül az MTI.

Szerda reggel Kétegyházán egy gyulai – de a településen élő – férfit vettek őrizetbe, aki a gyanú szerint szintén ennek a terjesztői hálózatnak a tagja. A rendőrök előállítottak több Békés megyei fogyasztót is, akik ezen az ellátási láncon keresztül szerezhették be a tiltott, bódító hatású anyagokat.

A rendőrök minden gyanúsítottnál kutatást tartottak, és különböző kábítószer gyanúját keltő anyagokat, az adagolásukhoz, csomagolásukhoz szükséges eszközöket találtak. Emellett a kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítható emberektől feltehetően bűncselekményből származó pénzt, a haszonból vásárolt arany ékszereket, autót is lefoglaltak.

A rendőrség egy szigetszentmiklósi termesztőt is sikeresen előállított. A 45 éves célszemély nem is sejtette, hogy 2022. november 14-én reggel jelentős létszámú társaságot kap – közölte a rendőrség. A rendőrök a pincétől a padlásig végigjárták a házat.

Utóbbiról derült ki, hogy nem régi fényképalbumok, kinőtt ruhák tárolására szolgál, hanem egy kannabiszültetvény 12 négyzetméteres otthona. Kiépített világítóberendezés, elektronikai és szellőztetőrendszer (ventilátorokkal, szellőzőcső-hálózattal, ipari szűrőkkel, keringetőszivattyúkkal, párásítóval, infralámpákkal, hőmérséklet-szabályozóval, trafókkal), illetve tápoldatok, vegyszerek segítették a növények termesztését.

A padláson összesen 170 növény – 86 tő virágzó, mellette 2 elszáradt, valamint egy fekete nejlonzsákban 82, már levágott, nagy valószínűséggel egy korábbi szüretből maradt növény csonkja hevert.

Az igazságügyi botanikus szakértő helyszíni vizsgálata is alátámasztotta, THC-tartalmú Cannabis Sativa L fajhoz tartozó egyedeket találtak. A felszámolt illegális kertészet mellett félmillió forintot és a célszemély mobiltelefonját is lefoglalták. 

 Az ültetvény gazdáját a rendőrök előállították, esetleges fogyasztásra utaló drogtesztje negatív lett, így alappal feltehető, hogy a bejelentett munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkező férfi a növényeket nem saját igényeinek kielégítése céljából nevelgette.

Rovatok