Index Vakbarát Hírportál

Mediterrán ciklon érkezik Magyarországra

2022. november 19., szombat 06:04

Szombat délelőtt átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, de délután újabb mediterrán ciklon érkezik. Északkeleten havazás, nyugaton pedig sűrű köd várható a reggeli órákban. Napközben mínusz 1 és plusz 10 fok között alakul a hőmérséklet. Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenségre nem kell számítani.

Szombaton reggelre kelet felé távozik a csapadék, de eleinte északkeleten még kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat. Nyugaton hajnalban sűrű köd, rétegfelhőzet képződhet. Délelőtt átmenetileg felszakadozhat a felhőzet, de délután újabb mediterrán ciklon érkezik, dél felől ismét csapadékmező éri el az országot, mely jellemzően eső, de a magasabb területeken hózápor formájában is hullhat – számolt be az Időkép.

Hajnalban mínusz 4 és plusz 5, délután mínusz 1 és plusz 10 fok közötti hőmérséklet várható. Északkeleten lesz hidegebb, délnyugaton enyhébb az idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint nem várható kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség, ugyanakkor megjegyzik, hogy szombatra virradó éjszaka a kevésbé szeles délnyugati, nyugati határvidéken sűrű köd képződhet.

Szombat este egy újabb mediterrán ciklon érkezik jórészt esővel, azonban a nyugati, délnyugati országrészben (különösen a magasabban fekvő területeken) nem zárható ki a halmazállapot-váltás (havas esőbe, hóba), de megmaradó hóréteg ebből nem valószínű.

Marad a kettős fronthatás

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint szombaton is marad a kettős fronthatás, emiatt sokaknál jelentkezhet fejfájás, keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, emellett alvászavarok, emésztési problémák is felléphetnek.

Délután dél felől újabb csapadékmező érkezik, a nyirkos, csapadékos időjárás miatt felerősödnek a kopásos és gyulladásos jellegű ízületi panaszok. Nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Komka Péter / MTI)

Rovatok