Index Vakbarát Hírportál

Elnyelt a köd egy horgászt a Balatonon

2022. november 21., hétfő 15:02

Úgy tűnik, nem tudott navigálni, sőt mentőmellénye sem volt.

A vízi mentők kaptak értesítést arról vasárnap késő este, hogy Balatonlellén a Virág Strand előtti vízterületen egy horgász a leszálló köd miatt veszélybe került. 

A horgász egy Kalóz típusú vitorlással hajózott ki, ám a leszálló köd miatt nem tudott visszatérni kiindulási kikötőjébe – tette közzé közösségi oldalán a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

A mentők tájékoztatásból az is kiderült, hogy végül a BalatonHelp segélykérő alkalmazás használatával sikerült beazonosítani a horgász pontos tartózkodási helyét.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) ügyelete azonnal felvette a kapcsolatot a BL Yachtclub & Apartments vezetőjével, Tóth Balázzsal, aki a VMSZ tagja, hogy a kikötőjében állomásozó, egész évben hajózó, radarral és navigációs műszerekkel felszerelt LUSZI motoros hajóval és a készenlétben lévő kollégákkal kezdjék meg a horgász felkutatását. 

Végül az applikáció által nyújtott pontos adatoknak köszönhetően a kutatóhajó műszerei segítségével sikerült megtalálni a horgászt, és a mentést vezető 

Tóth Balázs döbbenten számolt be arról, hogy a horgász alapfelszereléséből hiányzott a mentőmellény. 

Ezúton is kérjük a tavon tartózkodókat, hogy kellő felkészültséggel, megfelelő eszközökkel és okostelefonra előre letöltött BalatonHelp alkalmazással szálljanak vízre – figyelmeztet VMSZ

Nem volt iránytűje, GPS a telefonon? Hihetetlen sztori 2022-ben

– ezzel a hozzászólással foglalható össze a történteket olvasó több kommentelő véleménye az ügyben.

Frissítés:

Tóth Balázs, a VMSZ tagja, a mentés vezetője arról értesítette az Indexet, hogy valójában volt okostelefonja a horgásznak, ami azonban nem jól működött, mert amikor a mentőkkel megosztotta a koordinátáit, a rendszer Afrika partjaihoz tette őt.

Szerencsére a BalatonHelp applikációnak hála aránylag könnyen megtaláltuk a sűrű köd ellenére

- tette hozzá.

Rovatok