Index Vakbarát Hírportál

Újabb mediterrán ciklon hozhat havazást

2022. november 21., hétfő 06:06

Hétfőn ismét párás, ködös időre lehet számítani, számottevő csapadék nem valószínű. Napközben 5 és 9 fok között alakul a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kilenc megyére adott ki figyelmeztetést tartós, sűrű köd miatt.

Hétfőn sokfelé lesz párás, ködös a reggel, helyenként ónos ködszitálás, zúzmara-lerakódás is előfordulhat. Napközben számottevő csapadék nem valószínű, a felhős időszakok mellett hosszabb-rövidebb időre a legtöbb helyen kisüt a nap. Gyenge eső csak néhol a Dunántúlon fordulhat elő – írja az Időkép.

Hajnalban sokfelé fog fagyni, kora délután 5 és 9 fok közötti hőmérséklet várható.

A hójelentés szerint újabb havazás nem jön.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyes fokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki tartós, sűrű köd miatt kilenc megyében is. A látótávolság pár száz méteres lehet 

Mint írják, délelőttig több helyen (főként a Dunántúlon és északon) előfordulhat sűrű köd, északon helyenként zúzmarás köd, néhol esetleg ónos szitálás is. A látási viszonyok napközben fokozatosan javulnak.

Nem várható fronthatás

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint hétfőn nem várható fronthatás, de a nyirkos, ködös, többfelé fagyos reggelen felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi panaszok, melyek napközben enyhülnek. Délelőtt keleten még enyhe fejfájás, vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet.

Az ország nagy részén hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap, ami jó hatással lesz a hangulatunkra, közérzetünkre. Nagy lesz viszont a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

A hét többi napja

Kedden újabb mediterrán ciklon érkezik. Délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és délutántól egyre többfelé elered az eső, az Alpokalján hó, havas eső hullhat. Eleinte keleten számíthatunk még napos időre. A délkeleti, keleti szél felerősödik. A legmagasabb nappali értékek 3 és 11 fok között alakulnak, délkeleten lesz a legenyhébb az idő.

Szerdán eleinte sokfelé, estefelé inkább már csak keleten, északkeleten eshet. A Bakonyban és az Alpokalján havas eső, havazás is valószínű. Többfelé szeles időben lesz részünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 13 fok között alakulhat, ezen belül a Dunántúlon lesz a leghidegebb, a délkeleti határ közelében a legenyhébb az idő.

Csütörtökön már csak helyenként fordulhat elő gyenge eső, a legtöbb helyen felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésben bízhatunk. A nyugatias szél többfelé élénk, helyenként erős lesz. Délután 5–11 fok valószínű.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép: Bodnár Patrícia/Index)

Rovatok