Index Vakbarát Hírportál

Időutazás Kaposvár mocsári várába

2022. november 21., hétfő 12:37

A történelem viharai szinte teljesen elsöpörték a föld színéről Kaposvár egykori erősségét, ám a három évvel ezelőtt történt régészeti ásatások olyan információkkal szolgáltak a területről, amelyek segítségével a szó szoros értelmében valósághű képet sikerült alkotni a várról.

A tudomány és a technika együttműködésének köszönhetően fotókon és videón is megismerhetjük az 1490-ben Kaposváron álló erődöt – írja a SONLINE Somogy Megyei Hírportál.

A három évvel ezelőtti ásatások eredményének birtokában egy grafikai megoldásokkal foglalkozó cég képeket és kisfilmet készített, és bemutatta, hogyan nézhetett ki egykoron az építmény.

Fő profilunk a történelem, elsősorban műemlék épületek rekonstrukciójával foglalkozunk, leginkább várakkal, templomokkal és kastélyokkal

– mondta a lapnak Szakonyi Balázs, a pécsi Pazirik Studio kreatív vezetője, aki 3D grafikusként működött közre a kaposvári vár projektben.

Arról is beszélt, hogy leginkább turisztikai, múzeumi szervezetek keresik fel őket, hogy várakat, városokat rekonstruáljanak kiállításokra vagy előadásokra, de a kaposvári vár más eset, arra nem kaptak megrendelést, saját finanszírozású projektként készült el.

Fontosnak tartották, hogy a hajdani történelmi tájat is bemutassák, hiszen napjainkban már nem az akkori látványt nyújtja a vidék.

Pánya István, a kecskeméti múzeum történeti tájak szakértője nyújtott segítséget abban, hogy bemutathassák, milyen lehetett a Kapos folyó ártere a XV.  század végén. 

A kaposvári vár egyike annak a csaknem hatvan várnak, amelyet az elmúlt tizenöt évben rekonstruáltak. 

Rovatok