Index Vakbarát Hírportál

A szállodaszövetség elnöke szerint bezárásokkal kezdődhet a következő év

2022. november 21., hétfő 21:17

Akár a hazai szállodák 20-25 százaléka is bezárhat 2023 első felében ideiglenesen a rezsiárak emelkedése miatt. Erről Baldauf Csaba, a szállodaszövetség elnöke beszélt nemrég.

Baldauf Csaba szerint ideiglenesen több szálloda is bezárhat a jövő év első felében. Kijelentését azzal indokolta, hogy értesülése szerint a szállodákkal korábban megkötött fix áras, határozatlan idejű áramszerződéseket a szolgáltatók sorra mondják fel, ami helyett napi áramvásárlást ajánlanak fel, a fogyasztás egy részét pedig előre kell fizetni. 

Ez a szektor 60-70 százalékát érinti, ami az egyéb megemelkedett költségekkel együtt nagy érvágást jelent a piaci szereplőknek, ez az egész turisztikai ágazatra negatívan hat. 

Tehát a szállodák 20-25 százalékánál azzal lehet számolni, hogy az év első 4 hónapjában inkább egy időszakos üzemelési szünetet választ, hogy ne nőjenek meg olyan eszméletlen módon a költségei, ezáltal a veszteségei

– nyilatkozta az ATV híradójának a szállodaszövetség elnöke. 

Ezenfelül Budapest önkormányzata és cégei is napi áramvételezésre készülnek januártól, ami a főváros 2023-as első negyedéves szerződéseire vonatkozik. 

Nyomon kell követnünk, hogy a közvilágításban hogyan alakulnak a napi beszerzési árak, és ehhez kell igazítani a további lépéseket. A költségvetés nehezen tervezhető. A vezetés továbbra is azt vizsgálja, hogyan lehetne takarékoskodni.Nyilván nem arra gondolok, hogy a közvilágítás lekapcsolása, hanem akár mondjuk a díszkivilágítás kapcsán más intézkedést kell-e hoznunk

– közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Közben a rezsicsökkentés kiterjesztéséről döntött a kormány: Németh Szilárd rezsibiztos hétfőn jelentette be, hogy  a társasházaknak nem minősülő állami és önkormányzati tulajdonú bérházak a lakossági kedvezményes áron kaphatják a földgázt és a villanyáramot.

Szavai szerint a rezsicsökkentés kibővítése ezzel a döntéssel kétezer család életét fogja könnyebbé tenni, annál is inkább, mivel visszamenőleges hatállyal, augusztus elsejétől érvényesíthetik a csökkentett árú energia igénybevételét.

Rovatok