Index Vakbarát Hírportál

Kormánybiztossá nevezték ki Kovács Zoltánt

2022. november 22., kedd 11:33

A közösségi oldalán jelentette be Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, hogy megtisztelő feladatot kapott a kormánytól.

2024 második fél évében az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökségét Magyarország fogja ellátni. Azt a megtisztelő feladatot kaptam a kormánytól, hogy végezzem el az ezzel kapcsolatos operatív feladatok előkészületeit és gondoskodjak az elnökségi félév lebonyolításáról. Köszönöm a bizalmat! Ahogy eddig is, úgy a jövőben is Magyarország és a magyar emberek érdekeit szem előtt tartva fogom végezni a munkám

– közölte Kovács Zoltán a Facebook-oldalán.

A legfrissebb Magyar Közlöny tájékoztat arról, hogy kormányhatározat nevezi ki „az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnöksége (a továbbiakban: EU-elnökség) operatív feladatainak előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztossá” Kovács Zoltánt 2025. március 31-ig.

Kormánybiztosként gondoskodik az EU-elnökség szervezési, logisztikai, operatív feladatainak ellátásáról, ideértve

Felügyeli az EU-elnökség költségvetési tervezését, és biztosítja az EU-elnökség költségvetési, gazdálkodási feladatainak végrehajtását.

Gondoskodik a társadalmi partnerek EU-elnökségi tevékenységekbe történő bevonásáról, a tárcaközi koordinációról.

Az előbbiekkel kapcsolatban előterjesztéseket készít a kormány, illetve a kormányzati döntés-előkészítő testületek részére, szükség esetén a kormány intézkedését kezdeményezheti, észrevételeket tehet a kormány-előterjesztésekre, a jelentésekre, valamint a miniszteri rendeletek tervezeteire.

A központi államigazgatási szervektől, valamint az irányításuk vagy felügyeletük alá tartozó szervektől, intézményektől – személyes adatnak nem minősülő - adatokat, információkat, elemzéseket kérhet.

Gondoskodik az EU-elnökség Kormánybizottság létrehozásáról szóló 1351/2022. (VII. 21.) korm. határozat szerinti kormánybizottság által meghozott döntéseknek, valamint az elfogadott programoknak a végrehajtásáról.

A feladatok végrehajtása során együttműködik a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel (vagyis Gulyás Gergellyel), a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel (Rogán Antallal) és a pénzügyminiszterrel (Varga Mihállyal).

Felelős az egyes minisztériumok által megtervezett programelemek végrehajtásáért, feladatkörében közreműködik az európai uniós ügyekért felelős államtitkárral a szakterületileg felelős helyettes államtitkár irányítása alá tartozó szervezeti egységek munkájának irányításában.

A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök az európai uniós ügyek koordinációjáért felelős miniszter útján irányítja. A kormánybiztos tevékenységéről az európai uniós ügyek koordinációjáért felelős miniszternek számol be, azaz Varga Judit igazságügyi miniszternek. A kormánybiztost feladatai ellátásában az Igazságügyi Minisztériumban működő kétfős titkárság segíti.

A kormánybiztos tevékenységének ellátásáért a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 31. § (1) bekezdése szerinti díjazásra jogosult.

(Borítókép: Kovács Zoltán. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok