Index Vakbarát Hírportál

Nemhogy koncepció, párbeszéd sincs a Biodóm jövőjéről

2022. november 28., hétfő 13:10

Továbbra sincsenek érdemi tárgyalások a Biodómról a főváros és a kormány között.

Erről is beszélt Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az Info Rádiónak. Budapest vezetése most azt mérlegeli, hogy január 1-jétől lekapcsolják a félkész létesítmény energiaellátását, és megszüntetik az őrzését.

Ha a kormány nem ad forrást a Biodóm állagmegóvását célzó feladatokra, akkor odaadják az intézményt, leválasztják a telket, „és a kormány azt kezd vele, amit akar”.

– mondta a várospolitikus. Azt is hozzátette, a főváros nem kíván a fejlesztésbe forrást beleadni, éppen elég, hogy az őrzésére és a fűtésére költenie kell. A főpolgármester-helyettes szerint a Biodómban nincs szükség távfűtésre, hanem elegendő az amúgy is közel levő gyógyfürdő meleg vizét a csőrendszeren keresztül átfolyatni. Emellett nézik, mit lehet csökkenteni annak érdekében, hogy a fővárosnak emiatt ne legyen költsége. Egy félkészen hagyott torzó helyett sokkal szívesebben költene például a lakásrezsiprogram kibővítésére a főváros – világította meg a prioritásokat.

Erő Zoltán, Budapest főépítésze lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott: azt kell kitalálni, hogy az a rengeteg állami pénz, amit már eddig beletettek a Biodómba, hogyan fog hasznosulni. A szakember úgy látja, az eddig létrejött együttes városképileg sem szerencsés, funkciójában viszont másra nem alkalmas, mint aminek épült. A fővárosnak arra sincs pénze, hogy a Városháza udvarát rendbe hozza, aluljárókat rekonstruáljon, nemhogy a Biodóm befejezésére. 

Rovatok