Index Vakbarát Hírportál

A magyarok egyik kedvencét játssza a 37-es út burkolata

2022. november 28., hétfő 16:02

Magyarország második zenélő útburkolatát adták át hétfőn, így a 67-es után már a 37-esen is muzsika szórakoztatja az arra járókat. Amennyiben pontosan 80 kilométer/órás sebességgel haladunk át az úton, akkor az Érik a szőlő című népdal lesz hallható. A beruházás kivitelezője a Duna Aszfalt.

Az Érik a szőlő című népdalt játssza az új útburkolat a 37-esen, amelyet hétfőn adtak át. Olyan bordázat van ugyanis az aszfalton, amelyen 80 kilométer/órás sebességgel áthaladva játssza a dallamot az úttest és a gumiabroncs súrlódása. Ha gyorsabban vagy ennél lassabban megyünk, akkor nem lesz tökéletes vagy torz lesz a dallam – számolt be a Boon.hu.

Hétfő délelőtt tartották a sajtótájékoztatót a 37. számú főút Gesztely és Szerencs közötti 19 kilométeres szakaszának kétszer két sávra bővítésével kapcsolatban. A projekt újabb mérföldkőhöz érkezett el, hiszen annak részeként épült meg az említett Érik a szőlő zenélő útburkolat.

Nem csak a zenélő útburkolat jelenti az újdonságot

November 28-tól, azaz hétfőtől az újharangodi és bekecsi csomópont között megnyitották a forgalom számára a főút jobb, illetve bal pályájának mindkét sávját mintegy tíz kilométeres szakaszon, de több újdonságot is tartogat az útszakasz, többek között okoskörforgót és sodronykorlátot.

Visszatekintve az elmúlt időszakra azt láthatjuk, hogy elkészült a főút keresztszelvénye, a korlátok és szinte minden, ami a beruházást illeti

– mondta Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. útfejlesztési igazgatója, aki egyben ismertette az útszakasz műszaki adottságait is. Hozzátette: a teljes befejezés 2023 áprilisára várható, de december 9-től már a teljes szakasz használható lesz.

Az ütemtervnek megfelelően haladt a kivitelezés, de még hófogó kerítéseket is kiépítenek a szakaszon

– tette hozzá. 80 kilométeres sebességgel a mai napon megnyílik a Bekecs és újharangodi csomópont között a formalom számára az út.

A következő száz évre vonatkozóan fontos ez a beruházás – mondta Koncz Zsófia miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője.

Húsz évet küzdöttünk azért, hogy most ezen a 19 kilométeren december 9-től a teljes szakaszt lehessen négy sávon használni

– hangsúlyozta. „A projekt nagy lehetőséget ad a vidékeken élők számára, és fontos stratégia célokat is szolgál majd a jövőben” – mondta Koncz Zsófia. Arra is rámutatott: nagyon balesetveszélyes útszakasz volt korábban a 37-es főút ezen szakasza.

A projekt a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében készült. 

Rovatok