Index Vakbarát Hírportál

Nagyon sokan fordultak orvoshoz influenzás tünetekkel

2022. december 1., csütörtök 11:35

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók több mint 32 és fél százaléka volt gyermek a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt heti jelentései szerint, amely alapján 16 300 ember esetében diagnosztizáltak influenzaszerű tünetekkel.

Összesen 16 300-an fordultak orvoshoz a múlt héten influenzaszerű tünetekkel a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), melyről az MTI adott hírt.

A leírás szerint az országban 215 700-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, akik közül 16 300 ember esetében diagnosztizálták az influenzaszerű megbetegedést.

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók közül a betegek 32,7 százaléka gyerek, 30,8 százaléka 15–34 éves, 25,2 százaléka 35–59 éves, 11,3 százaléka 60 éven felüli felnőtt volt.

A 47. naptári héten 118 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 110 minta közül egy betegnél az influenza vírusát, 19 betegnél a koronavírus, kettőnél a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett nyolc minta közül kettő rhinovírus-pozitívnak bizonyult – tették hozzá.

Közölték azt is, hogy influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 47. héten egy jelentés érkezett: az – egy Tolna megyei óvodában előfordult – lázzal, felső légúti tünetekkel járó megbetegedések hátterében kórokozót nem azonosítottak.

A szívproblémák ellen is véd az influenzavakcina

Magyar szakemberek nemrég arra hívták fel a figyelmet, hogy a hirtelen szívhalál és a szívinfarktus ellen is véd az influenzavakcina. Erről itt írtunk részletesebben.

A még mindig jelen lévő SARS-CoV-2 koronavírus-járvány mellett számítanunk kell a szezonális influenzajárvány jelentősebb felfutására is. Ez nagy kihívás lehet főleg a krónikus betegséggel rendelkezők számára, de

EGY INFLUENZA-KORONAVÍRUS EGYÜTTES FERTŐZÉS A FIATALABB, EGYÉBKÉNT EGÉSZSÉGES EMBEREKET IS KOMOLYan PRÓBÁRA TEHETI

– hívják fel a figyelmet az egyik hazai jelentős szív- és érrendszeri központ, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főorvosai egy, az Orvosi Hetilap hasábjain frissen megjelent tudományos közleményükben.

Rovatok