Index Vakbarát Hírportál

Autistákat ellátó lakóotthonok téli fűtésére gyűjt Szijjártó Péter felesége

2022. december 2., péntek 12:26

Összesen 11, autistákat ellátó lakóotthon téli működését segíti közös együttműködésben az Együtt az Autistákért Alapítvány és az Autistic Art Alapítvány.

Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke a közszolgálati televízió péntek reggeli műsorában elmondta, hogy az autizmussal élők számára fenntartott lakóotthonok alapesetben, normális körülmények között is nehézségekkel küzdenek, ám a mostani helyzetben, amikor megnövekedtek az energiaárak és a rezsiköltségek is, még nagyobb kihívások elé néznek.

Ezért is döntöttünk úgy az Autistic Art Alapítvánnyal, hogy összefognak és közösen segítenek a lakóotthonoknak. Az eseményekkel az is a céljuk, hogy beszéljenek az autizmusról, edukálják a társadalmat: tudni kell, hogy az érintettek milyen nehézségekkel élnek, hogyan tudjuk őket segíteni a mindennapi életben

– tette hozzá Szijjártó-Nagy Szilvia.

A gyűjtés az Együtt az Autistákért Alapítvány minden évben megrendezett Adventi Süti Shopján kezdődik, az adakozni szándékozók szombaton és vasárnap a Szent István-bazilikánál vásárolhatnak a süteményekből.

A szervezők korábbi közlése szerint a KékSzív mézeskalácsok mellett a Süti Shopban az idén bejgli is lesz, így bőven tudnak válogatni azok, akik egy jó ügyet támogatva szeretnének finomságokat tenni az ünnepi asztalra.

A kezdeményezéshez az elmúlt években több magyar művész, zenész, sportoló és médiaszemélyiség csatlakozott, és idén is számos híresség segíti személyes jelenlétével és aktív részvételével az adománygyűjtő munkát.

A műsorban elhangzott, hogy a két alapítvány olyan civil fenntartású, kizárólag autizmussal élők számára létrehozott otthonok működését támogatja, amelyeket jellemzően az érintett szülők hoznak létre, és amelyekben minden úgy van kialakítva, hogy az az autista fiatalok számára a lehető legjobb legyen.

Ezekben az intézményekben a bentlakók nemcsak folyamatos segítséget és támogatást kapnak, hanem a lehetőséget is arra, hogy a képességeiknek megfelelő mértékben önálló életet éljenek, akár munkát vállaljanak.

A lakóotthonok speciálisak: olyan, autizmusban élő fiatalok számára biztosítanak életfeltételeket és lakhatást, akik önállóan nem tudnának létezni közöttünk

– mondta Kovács Henrietta, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője a köztévében.

Rovatok