Index Vakbarát Hírportál

Új táskájával kelt útra Orbán Viktor

2022. december 2., péntek 12:11

Péntek délelőtt elutazott Orbán Viktor miniszterelnök, aki Szlovéniában vesz részt a Cirkovce–Pince villamos vezeték építésének befejezése alkalmából tartott ünnepségen, ahová Robert Golob szlovén kormányfő hívta meg.

Orbán Viktor miniszterelnök Szlovéniába utazik pénteken, ahol közös új magasfeszültségű távvezeték átadásán vesz részt. Minderről a kormányfő tett közzé bejegyzést saját közösségi oldalán.

A képen az is észrevehető, hogy a miniszterelnöknél olyan hátizsák van, amelyen a jelenleg is zajló katari labdarúgó-világbajnokság logója szerepel. Az elmúlt években több olyan kép vagy felvétel is készült, amelyen Orbán Viktor a korábbi labdarúgó vb-k logóit tartalmazó táskával utazott el.

Nem terheli probléma a magyar–szlovén kapcsolatokat 

Orbán Viktor Mariborban munkaebéden tárgyalt Robert Golob szlovén miniszterelnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen, melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, az európai energiabiztonságot ért kihívásokról volt szó.

Ennek fényében óriási sikernek értékelték a két ország villamosenergia hálózatának összekapcsolását, amelynek munkálatai véget értek, és ez alkalomból a két miniszterelnök jelenlétében délután ünnepséget tartanak a szlovéniai Cirkovcén.

Orbán Viktor és Robert Golob megállapította azt is, hogy Magyarország és Szlovénia kétoldalú kapcsolatait semmiféle problémás ügy nem terheli. A két vezető emellett kiállt a határmenti térségek további gazdasági fejlesztése mellett.

Magyarországnak joga van hozzáférni az olajhoz

Orbán Viktor péntek reggel a közszolgálati rádió reggeli műsorának vendége volt, ahol többek között az Európai Unió szankcióiról, migrációról és a helyreállítási alapról is beszélt.

A miniszterelnök a szankciókkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az eredeti elképzelés szerint ezek segítették volna lezárni a háborút, de végül nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Arról is beszélt, hogy a legkomolyabb szankció december 5-én lép hatályba, amely az olajra vonatkozik. Ehhez annyit fűzött még hozzá: „Most ugrik a majom a vízbe.”

Orbán Viktor szerint a helyreállítási terv elfogadásával jelentőset sikerült előrelépni, egyúttal emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2021 nyarán már megkaphatta volna a helyreállítási alap pénzeit, ám az, hogy ez elmaradt, annak politikai oka van.

Köszönetet mondott az uniós való tárgyalásokon való részvétel miatt, és kiemelte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerepét, akit meglátása szerint jó döntés volt visszahozni a kormányzati munkába.

Rovatok