Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a Debreceni Egyetem klinikájának igazgatója

2022. december 3., szombat 16:17

Életének 62. évében meghalt Szilvássy Judit egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója.

A gyászhírt a Debreceni Egyetem jelentette be. Szilvássy Judit – aki az egyetem orvostudományi karán is tanszékvezető volt – a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát.

Később a Honvédkórházban, majd a szegedi egyetem klinikáján dolgozott, mielőtt 1999-ben Debrecenbe került. Három orvosi szakvizsgát is tett, és külföldi tanulmányutakon vett részt, valamint tanulmányokat publikált a kutatási eredményeiről.

PhD-fokozatát 1999-ben szerezte meg, 2013-ban pedig habilitált.

2018-tól kezdődőden tanszékvezető egyetemi docensként irányította az orvostudományi kar Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Tanszékét. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatói teendőinek ellátására pedig 2020-ban kapott megbízást.

Az elmúlt évtizedekben elért kutatói eredményeinek átfogó, tudományos koncepciója a szenzoros effektor működésének feltárásán, illetve farmakológiai és gyógyászati felhasználásának kidolgozásán alapult. 1994-ben megalapította az immáron országos hálózattá fejlődött cochleáris implantációs kutatócsoportot. A Debreceni Egyetem több intézetének bevonásával létrejött a tinnitus (fülzúgás) pathogenezisének és terápiás lehetőségeinek tanulmányozását szolgáló munkacsoport, s ennek eredményeként az egyetemi Tinnitus Klinika, melynek szakmai vezetését 2020-tól látta el.

Szilvássy Judit tudományos eredményei közül kiemelendő, hogy elsőként írta le a cochleába ültetett elektródrendszer működésének téringerlés-koncepcióját. Munkatársaival elsőként számolt be egyidejű siketségben és vakságban, osteogenesis imperfectában, illetve epilepsziában szenvedő betegen végzett cochleáris implantáció eredményéről. A hazai gyakorlatban ugyancsak elsőként vett részt agytörzsi implantáció elvégzésében, illetve egy innovatív diagnosztikai módszer, az ún. ASSR-technika hazai audiológiai gyakorlatba történő bevezetésében. A cochleáris implantáció terén elért kimagasló tudományos és klinikai eredményeiért 1997-ben a Cochlear AG nemzetközi tudományos különdíjban részesítette.

A gyógyítás-oktatás-kutatás egységét tiszteletben tartva rendkívüli odaadással és precizitással, kiemelkedő szakértelemmel végezte munkáját. Áldozatos tevékenységét mindvégig a betegek szeretete és tisztelete jellemezte. Hivatását magas szinten művelte, kimagasló teljesítményével, példaértékű szakmai és emberi hozzáállásával a Debreceni Egyetem, a Klinikai Központ és az Általános Orvostudományi Kar hírnevét méltán öregbítette

– olvasható az egyetem nekrológjában.

Rovatok