Index Vakbarát Hírportál

Botrány az Országházban: bejutottak a demonstráló tanárok, félbeszakadt az ülés

2022. december 5., hétfő 19:34

Hétfő délután a Tanítanék Mozgalom aktivistái bejutottak az Országgyűlés ülésére, és demonstrációba kezdtek. A délutáni ülésszak levezető elnöke, Latorcai János emiatt felfüggesztette az ülést.

Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért képviselője Facebook-oldalán közvetítek élőben azt, amint a Tanítanék Mozgalom tagjai – a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból korábban menesztett Törley Katalin és több más pedagógus – az Országgyűlés karzatán kezdett demonstrációba. 

A tanárok olyan pólókat vettek fel, amelynek hátulján a „tanítanék” szó betűi voltak olvashatók, az elejére pedig a mozgalom kilenc pontból álló követeléseit írták. A demonstrációt akkor kezdték meg, amikor az LMP-s Csárdi Antal beszélt az oktatás helyzetéről.

A felszólalás közben a tanárok megfordultak, és a hátukon láthatóvá vált a tanítanék felirat. Mindezt kis késéssel Latorcai János, az ülés KDNP-s levezető elnöke is észlelte, és emiatt félbeszakította a képviselő felszólalását.

Sajnos a karzaton rendzavarás történt. Olyanok jelentek meg, akik politikai demonstrációt tartanak

– mondta Latorcai János, mire néhány képviselő megtapsolta a tiltakozó pedagógusokat.

Ezután a levezető elnök arra szólította fel az ellenzéki képviselőket, hogy ne tapsoljanak a rendbontóknak, és felfüggesztette az ülést. „Soha a Házban a karzat nem nyilváníthatott véleményt, ezért kénytelen vagyok addig szünetet tartani, amíg a karzatról a zavarkeltők távoznak” – mondta a levezető elnök. 

Ezt követően a pedagógusok ismét megfordultak, hogy látható legyen a hátukon a felirat, és közben az Országgyűlés alkalmazottai is segítséget hívtak (legalábbis a videón az látható, hogy egyikük egy telekommunikációs eszközön beszélt valakikkel, vélhetően az Országgyűlési Őrség tagjaival). 

Mindeközben egy képviselő azt kiabálta be, hogy el kell vitetni onnan a tanárokat, Latorcai János pedig ugyancsak kilátásba helyezte a kényszerítő eszközöket használatát. Eközben a mindezt levideózó Tordai Bencét is az ülésről való kitiltással fenyegették meg amiatt, hogy engedély nélkül készített felvétel az ülésen.

A tiltakozók végül maguk vonultak le a karzatról, miután több percet ott álltak, és ekkor ismét megtapsolták őket.

Latorcai János azt mondta, hogy egy ilyen demonstrációt az ellenzéki képviselők sem támogathatnak, mire valaki bekiabálta neki, hogy

menj már nyugdíjba!

A levezető elnök végül szégyenteljesnek nevezte, hogy a tanárok „ezt a játékot játsszák”.

A pedagógusok csak aktívabbá váltak azt követően, hogy múlt héten szerdán a Belügyminisztérium menesztett 8 budapesti tanárt azért, mert részt vettek a polgári engedetlenségi mozgalomban. Hétfőn például Pintér Sándor belügyminiszternek is levelet vittek, és a következő napokban is újabb megmozdulásokra lehet számítani.

Rovatok