Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy György: A magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

2022. december 5., hétfő 14:05

A parlamentben a Gazdasági Bizottság mai aktuális ülésén szokatlanul erős kijelentések hangzottak el Matolcsy Györgytől az MNB 2021-es évről szóló beszámolója kapcsán. „A kormány 2021-es költségvetése egy gazdasági műhiba volt, jövőre akár 15-18 százalékos infláció is várhat a magyar nemzetgazdaságra” – mondta a jegybankelnök. Tordai Bence szerint megsemmisítő kritikát fogalmazott meg az Orbán-kormánnyal szemben. A Jobbik alelnöke, Z. Kárpát Dániel úgy véli, történelmi jelentőségű kitárulkozásnak lehettek tanúi.

Ma délelőtt 10 órakor kezdődött a parlamentben a Gazdasági Bizottság aktuális ülése. Első napirendi pontjuk a Magyar Nemzeti Bank 2021-es évről szóló beszámolója volt. A jegybank elnöke, Matolcsy György az RTL szerint szokatlan őszinteséggel beszélt.

Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

– mondta az MNB elnöke.

Reagált az ellenzék

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, a gazdasági bizottság tagja Facebook-oldalán a következőképp értékelte az elhangzottakat: „Matolcsy György megsemmisítő kritikáját adta az Orbán-kormánynak.”

A képviselő a következőket idézte a jegybankelnöktől: „Magyarország válságközeli helyzetben van”, „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban „hátulról a 4. termelékenységi szint”, „a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz – ez az a szint, amit ellenzékben elítéltünk”, „jövőre 15-18 százalék lesz az infláció”. Ennek okai az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció, utóbbi főként azért, mert „az unióban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után”. Az infláció pedig Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban

– mondta az MNB elnöke, aki azzal folytatta, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és úgy véli, ez sokba fog kerülni. Matolcsy szerint „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”, „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt” – idézte Tordai Bence az ülésen elhangzottakat.

Az MNB elnöke úgy gondolja, hogy „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány” – ezeken az energiahatékonysági beruházások elmaradását értette és a mezőgazdasági klímaválságra való felkészülés hiányát. A jegybankban úgy számolnak, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezer milliárd forintot kellene költeni. „Az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme” – hivatkozott Matolcsy szavaira a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

Jobbik: Történelmi jelentőségű kijelentések hangzottak el

A Jobbik alelnöke, Z. Kárpát Dániel online sajtótájékoztatójában erre úgy reagált, hogy Matolcsy György igazságbeszédét hallhatták. „Ehhez hasonló súlyú kitárulkozás utoljára az őszödi beszéd volt” – hangsúlyozta.

A kormány 2021-es költségvetése egy gazdasági műhiba volt, jövőre akár 15-18 százalékos infláció is várhat a magyar nemzetgazdaságra

– emelte ki a jegybankelnök kijelentéseit. Z. Kárpát Dániel mindezt úgy értékelte, hogy nem érti, miért vártak ennyi ideig egy ilyen közléssel, emellett úgy véli, hogy a jegybanknak és a kormánynak inkább együtt kellene működniük a magyar gazdaság megmentésében és a családokat valóban védő csomagra lenne szükség, kiterjesztve ezt az idősekre és a kisvállalkozókra.

(Borítókép: Matolcsy György 2021. december 1-jén. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok