Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Mi másra szavaztunk nemmel

2022. december 6., kedd 18:10

Szijjártó Péter kedden élőben jelentkezett be Pozsonyból, a Visegrádi Csoport külügyminisztereinek csúcstalálkozójáról, amelyet a Palugyay-palotában tartottak. A külgazdasági és külügyminiszter újságírói kérdésre kifejtette, hogy nem vétóztak meg semmilyen Ukrajnának szánt összeget, csupán a közös hitelfelvételt nem támogatják.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón elhangzott beszédében elmondta, hogy a magyarok azért csinálnak külpolitikát, hogy jobbá tegyék a magyar emberek életét, és hogy a nemzeti érdeket érvényesíteni tudják a kölcsönös tisztelet alapján. A visegrádi együttműködést a magyar külpolitika egy fontos részének nevezte, amiből mind négy ország nagyon sokat profitál. 

A miniszter az illegális migrációról is beszélt, és hangsúlyozta, hogy a migránsok és az embercsempészek ellen fel kell lépni. A visegrádi kollégáknak köszönetet mondott a segítségért, és azért, hogy rendszeresen rendőröket küldenek a déli határra.

Az Ukrajnának szánt közös hitelfelvétel megvétózásáról is szót ejtett

Az Ukrajnának szánt támogatás megvétózásáról szóló kérdésre elmondta, hogy ez az állítás ebben a formában nem igaz, és arra kérte a kérdező újságírót, hogy ne terjesszen álhíreket, fogalmazzon pontosan, és a valós képet mondja el a szlovák médiafogyasztóknak.

„Mi, magyarok támogatjuk, hogy támogassuk Ukrajnát. Az Európai Unió által meghatározott összeg ránk eső részét a saját költségvetésünkből oda fogjuk adni Ukrajnának” – válaszolta Szijjártó Péter.

Mi arra szavaztunk nemmel, hogy ennek a támogatásnak a hitelforrása az egy közös hitelfelvétel legyen

– fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: „Szerintünk az Európai Unió jövője nem a közös adósság irányában van, mi nem értünk egyet azzal, hogy az Európai Unió egy »adósságunió« legyen. Ez egy elvi álláspont, hogy a közös hitelfelvételt nem támogatunk. Hangsúlyozom, hogy a ránk eső részt odaadjuk Ukrajnának.”

A uniós pénzek befagyasztásáról szóló kérdésre válaszolva elmondta: az Európai Bizottság minden elvárását teljesítették. „A 17 jogszabályt kidolgoztuk, a parlament elé terjesztettük, a parlament meg elfogadta őket. Ennyit tudunk tenni. Ha ez nem elég, akkor azoknak a véleménye erődősik fel, akik azt gondolják, hogy politikai kérdések mentén zajlik ennek az ügynek a vitája” – fejtette ki a külügyminiszter.

Rastislav Kacer, Szlovákia külügyminisztere kifejtette, hogy az Ukrajnának szánt visegrádi alapból származó költségvetés egy részét megnyitják egy moldovai projekt számára, ugyanis Moldova is egy súlyosan próbára tett ország. Ezzel a cseh és a lengyel külügyminiszter is egyetértett.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Jan Lipavsky cseh, Rastislav Kácer szlovák és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter (b-j) a visegrádi országok (V4) külügyminisztereinek tanácskozásán Pozsonyban 2022. december 6-án. Fotó: MTI / EPA-PAP / Mateusz Marek)

Rovatok