Index Vakbarát Hírportál

A Számvevőszékhez fordult a Fidesz az MMM-pénzek miatt

2022. december 8., csütörtök 11:01

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint újabb „aggasztó részletek” derültek ki a külföldről érkező adományok ügyében. Halász János gyanúja szerint tiltott párt finanszírozás történhetett.

Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese közérdekű bejelentéssel fordult az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) a „baloldal külföldi finanszírozása” ügyében. Az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában ezt azzal indokolta, hogy újabb „aggasztó részletek” derültek ki, az ügyben ezért felmerül a tiltott pártfinanszírozás alapos gyanúja.

A politikus felidézte: a titkosszolgálatok nyilvánosságra hozott tájékoztatójából tudni lehet, hogy az Action for Democracy nevű civil szervezet az idei országgyűlési választások előtt 1 milliárd 848 millió forinttal támogatta a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországért Mozgalmat (MMM). A szervezet ebből mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a közösségi médiás ügynökségként működő és tanácsadói feladatokat is ellátó DatAdat cégcsoportnak.

Úgy látja, hogy idén január 1-je és április 3-a között – azaz a kampányidőszakban – az MMM több mint 172 millió forint értékben jelentetett meg hirdetéseket a közösségi médiában miközben hivatalos kampánybeszámolójuk  530 milliós költésről számol be.

 HALÁSZ JÁNOS SZERINT A HIRDETÉSEKKEL A BALOLDAL A VÁLASZTÁSON ELINDULÓ JELÖLTEKET TÁMOGATTA, TEHÁT POLITIKAI TEVÉKENYSÉGHEZ HASZNÁLTA A PÉNZT.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvények szerint párt semmilyen pénzügyi támogatást nem fogadhat el külföldi szervezettől és nem magyar állampolgártól.

Rovatok