Index Vakbarát Hírportál

Ezért világítanak nappal is a Lánchíd kandeláberei

2022. december 9., péntek 16:56

A felújítás alatt álló híd esetében szó sincs díszkivilágításról, sem értelmetlen közpénzpazarlásról.

Több portál is arról számolt be a közelmúltban, hogy a Lánchíd meghökkentő fényárban úszik éjjel és nappal,

mert egy hete már bekapcsolták a díszkivilágítást, majd nyilvánvalóan úgy felejtették. Itt nincs üzemidő, nincs takarékosság, csak értelmetlen közpénzpazarlás.

Az Index utánajárt az okoknak, és kiderült, szó sincs díszkivilágításról, sem értelmetlen közpénzpazarlásról.

A Lánchíd új, rekonstruált, illetve megújult, restaurált kandeláberei nem részei a díszkivilágítás rendszerének, hanem a közvilágítást biztosítják, amely szükséges ahhoz, hogy – bár a híd teljes felújítása csak 2023 őszére fejeződik be – az útpályát megnyithassák a BKK járatai, a taxik, a kerékpárok, a motorkerékpárok és a segédmotoros kerékpárok előtt. A nyitás december közepén várható, az említett járművek ekkortól használhatják az ideiglenes forgalmi rend szerint a hidat.

A közvilágítás fénymérése már sikeresen megtörtént, de a hídon 2022. december 16-ig még tart a rendszer próbaüzeme.

A közvilágítást ezalatt a kivitelező A-Híd Zrt. üzemelteti, és a rendszert (a kandeláberek és a kiépített hálózat működését is) a híd részleges megnyitásáig folyamatosan teszteli – emiatt hosszabb időszakokra éjjel-nappal folyamatosan világítaniuk kell a kandelábereknek.

A Lánchíd díszvilágítása ugyanakkor még nincs kiépítve, az a felújítás jövő évi feladatai között szerepel. December 16-tól így csak a közvilágítás működik majd a hídon, amely automatikusan, a budapesti közvilágítással összehangolva üzemel.

A BKK arra is felhívta a figyelmet, hogy a felújítás előtti nátriumlámpás közvilágítás helyett mindegyik kandelábert energiatakarékos LED-fényforrásokkal szerelték fel, a közvilágítás energiafogyasztása így a felújítás előtti állapot negyedére csökken. A Lánchíd eredeti közvilágítási oszlopaiból négy nagy, három lámpatesttel felszerelt Széchenyi-korabeli bronzkandeláber maradt meg, ezek közül két darabot már szintén elhelyeztek a híd budai hídfőjén. (Az eredeti, a restaurált és a rekonstruált kandeláberekről részletesen itt olvashatnak.)

Rovatok