Index Vakbarát Hírportál

Átadták a felújított Blaha Lujza teret

2022. december 10., szombat 15:19

55 év után megújult Budapest ikonikus helyszíne, a Blaha Lujza tér. A felújítási munkálatok tavaly júniusban kezdődtek, idén decemberre pedig már csak néhány utolsó simítás és a tér műszaki átvétele maradt. A korszerűsítés első számú célja az akadálymentesítés volt.

Másfél évig tartó felújítás után szombat délután átadták a felújított Blaha Lujza teret.

Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, találkozóhelye 55 év után kapott új külsőt a Fővárosi Önkormányzat beruházásában a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával. A korszerűsítés első számú célja az volt, hogy Blaha Lujza tér akadálymentes csomópont legyen.

Karácsony Gergely főpolgármester a felújított téren tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a fejlesztéssel egy komoly adósságot törlesztettek, hiszen korábban évtizedekig senki nem nyúlt hozzá a térhez, noha az elmúlt 50 évben gyakorlatilag nem volt olyan városvezetés, amely ne ígérte volna a felújítást.

Örülök, hogy ez most végre megvalósult

– mondta Karácsony Gergely, aki szerint a korszerűsítés a korábbi „károk mérséklése és a korábbi bűnök orvoslása is egyben”.

Itt egyértelművé tette, hogy szerinte hiba volt a Nemzeti Színház lebontása, ahogy hiba volt az is, hogy a Rákóczi útból autópályát csináltak, beeresztve a belváros szívébe a forgalmat.

Nemcsak közlekedni akarunk ebben a városban, hanem élni is

– jelentette ki a főpolgármester, aki többek között a magyar kormány támogatását is megköszönte.

A sajtótájékoztatón felszólalt Láng Zsolt, a Közép-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos is. A fideszes politikus emlékeztetett: a projekt 2019-ben indult, a kormány 1 milliárd forintot adott a tér megújítására, ami azt jelenti, hogy a korszerűsítés önkormányzati ciklusokat ível át.

Anno más elképzelések is voltak, egy-két dolog nem épült be az új tervbe, nekem hiányzik például a nagyobb buszutasváró és az akadálymentesített lift, de van idő, minden be lehet pótolni

– szúrt oda finoman, majd leszögezte, hogy a kormány 2010 óta 2300 milliárd forintot költött fővárosi fejlesztésekre, és „a jövőben is segíteni fognak”.

Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója arról beszélt, hogy az átadáskor három érzés merül fel benne:

Walter Katalin elmondta: még az elektromos hálózaton lesz egy kis munka, illetve a szökőkutat is csak tavasszal lehet megcsodálni, de már birtokba vehetik a budapestiek a teret, és reményei szerint vigyázni is fognak rá.

A sajtótájékoztatón ott volt Niedermüller Péter VII. kerületi és Pikó András VIII. kerületi polgármester is.

Niedermüller Péter úgy fogalmazott: a tér a két kerület határán van, de nála a határ sosem elválasztást jelent, hanem összeköttetést.

Pikó András hangsúlyozta: minden ilyen felújítás azt a célt szolgálja, hogy visszaadja a várost a városiaknak, és abban bízik, hogy a jövőben még több ehhez hasonló projekt fog megvalósulni.

Mint ismert, a Budapesti Közlekedési Központ november végén közölte, hogy még az idén befejeződik a Blaha Lujza tér felújítása, december elejére már csak kisebb munkák és a tér műszaki átvételi eljárása maradt.

A korszerűsítés lépései időrendi sorrendben az alábbiak voltak:

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok